Partnerzy portalu
5% stawka VAT - paliwem rozwoju gastronomii w Polsce Stawka 5% podatku VAT ma być atomowym paliwem rozwoju gastronomii w Polsce - wskazuje IGGP. Fot. shutterstock

5% stawka VAT - paliwem rozwoju gastronomii w Polsce

Autor: Oprac. KG Data: 22 grudnia 2021 14:25

Jednolita 5% stawka VAT na wszystkie usługi gastronomiczne to autentyczna i realna pomoc w pobudzeniu branż: gastronomicznej, hotelarskiej i eventowej - przekonuje Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej.

W połowie grudnia podczas konferencji prasowej w Sejmie posłowie koła Polskie Sprawy: Agnieszka Ścigaj, Zbigniew Girzyński, Andrzej Sośnierz i Paweł Szramka przedstawili projekt nowelizacji ustawy obniżającej stawkę VAT na usługi gastronomiczne z 23% do 5% - czytamy w komunikacie prasowym.

Projekt ten powstał z inicjatywy i w porozumieniu z Zarządem Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej na czele z jej prezesem Jackiem Czauderną oraz Ruchem Społecznym Powszechnego Samorządu Gospodarczego reprezentowanym przez przewodniczącego dra Dariusza Grabowskiego. Przedstawili oni uzasadnienie oraz argumenty na rzecz obniżenia stawki VAT na usługi gastronomiczne do 5%.

Co wniesie 5-proc. stawka podatku VAT?

Stawka 5% podatku VAT ma być atomowym paliwem rozwoju gastronomii w Polsce - wskazuje IGGP.

ASPEKT EKONOMICZNO-SPOŁECZNY - Obniżenie VAT w czasie pandemii i wysokiej inflacji umożliwi potanienie usług i obniżkę cen potraw oferowanych w restauracjach, barach, kawiarniach. Uczyni lokale gastronomiczne przystępnymi dla zmagających się z inflacją, ubożejących obywateli. Gastronomia ponownie stanie się dostępna dla polskich rodzin. Możliwe będą spotkania i imprezy okolicznościowe. Obniżenie VAT pozwoli, dzięki zwiększonym obrotom branży, podtrzymać a nawet zwiększyć zatrudnienie i płace pracowników. Należy pamiętać, że pracę w gastronomii w ostatnim czasie straciło ponad 200 tysięcy osób.

ASPEKT PODATKOWY - Obniżenie VAT uczyni nieopłacalnym unikanie fiskalizacji obrotów poprzez niewystawianie paragonów kasowych i faktur przez nieuczciwych właścicieli punktów gastronomicznych. Według Ministerstwa Finansów obniżenie z 23% do 5% stawki VAT w gastronomii spowoduje ubytek wpływów podatkowych o około 1,5 mld złotych. Naszym zdaniem straty z powodu „szarej strefy” w tej branży przekraczają 8 mld złotych. Zatem korzyść dla fiskusa z obniżenia VAT będzie ewidentna.

ASPEKT BIZNESOWY - Gastronomia w dobie kryzysu jest papierkiem lakmusowym stanu i potencjału polskiej małej i średniej przedsiębiorczości. W ciągu ostatniego roku zbankrutowało ponad 8 tysięcy punktów gastronomicznych. Co gorsza, im większy lokal i większy pracodawca - tym bardziej podatny na bankructwo. A przecież ta branża daje zatrudnienie około milionowi ludzi. Dziś pozbawiona oszczędności, bez dostępu do taniego kredytu – gastronomia wegetuje. Obniżka VAT-u jest koniecznością i obowiązkiem rządzących.

Pod projektem nowelizacji podpisało się 37 posłów

Jak informuje Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej, pod projektem nowelizacji bardzo szybko podpisało się 37 posłów z różnych kół i ugrupowań politycznych. Teraz do Marszałek Sejmu należy wprowadzenie nowelizacji pod obrady i uchwalenie nowego prawa.

''A naszym obowiązkiem jest dopilnować, by tak się stało poprzez przypominanie o tym lokalnym posłom i politykom.
Co wniesie ta zmiana?
- niższe ceny dla naszych Gości czyli spowolnienie inflacji
- poprawę płac i wzrost zatrudnienia w gastronomii
- uszczelnienie fiskalizacji transakcji
- odzyskanie prestiżu zawodu
- zwiększenie wpływów podatkowych do budżetu państwa i budżetów samorządów terytorialnych'' - wskazuje Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej.

Pod pismem IGGP podpisały się władze Izby Jacek Czauderna, Dorota Rydygier, Sławomir Grzyb, Ewa Gutowska, Jacek Bełz.  

Franczyza

KATOWICE MCK
25-27 KWIETNIA 2022
WWW.EECPOLAND.EU
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz