W czasie pandemii Warszawa wydała zezwolenia sprzedaży alkoholu na wynos 131 barom i restauracjom. Wydano ich tyle, że zabrakło koncesji dla sklepów.
W czasie pandemii właściciele stołecznych restauracji i barów występowali o przyznanie koncesji na sprzedaż alkoholu na wynos. Zgodnie z informacją uzyskaną w warszawskim ratuszu miasto wydało zezwolenia detaliczne w 131 stoiskach usytuowanych w punktach gastronomicznych.
"Od 6 maja 2021 r. Komisja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych m.st. Warszawy negatywnie opiniuje wnioski na sprzedaż napojów alkoholowych (detal) w związku z wyczerpaniem limitów zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych do spożycia poza miejscem sprzedaży na terenie m.st. Warszawy" - wyjaśnia magistrat.
Wydział prasowy ratusza wyjaśnił, odpowiadając na pytania dotyczące koncesji, że zgodnie z art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. z 2019 r. poz. 2277, z późn. zm.) rada gminy ustala, w drodze uchwały, maksymalną liczbę zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych na ternie gminy (miasta), odrębnie dla poszczególnych rodzajów napojów alkoholowych.
"W przypadku wydania zezwolenia dla punktu detalicznego usytuowanego w restauracji, zezwolenie takie zabiera limit. Jeżeli limit zezwoleń zostanie całkowicie wykorzystany Komisja Rozwiązywania problemów Alkoholowych m.st. Warszawy negatywnie opiniuje wnioski o wydanie zezwoleń. Nie ma tu znaczenia, czy punkt detaliczny usytuowany jest w restauracji, czy jest to sklep" - podano.