Nie powinniśmy się dziś koncentrować na pytaniu "czy", tylko "jak" działać na rzecz zrównoważonej produkcji żywności - mówiła Małgorzata Bojańczyk, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności podczas EEC 2023.
Małgorzata Bojańczyk, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności uczestniczyła w sesji "Od pola do stołu" na Europejskim Kongresie Gospodarczym EEC 2023.
Wskazała, że jesteśmy na początku drogi jeśli chodzi o zrównoważoną produkcję żywności.
- W 2022 roku przeprowadziliśmy badania na poczet raportu pt. "Moment zwrotny w branży spożywczej". Przebadaliśmy ponad 200 firm, spośród których zidentyfikowaliśmy 25 proc. liderów - firm, które bardzo dużo robią jeśli chodzi o zrównoważony rozwój, mają ten temat w swoich strategiach i zapewnione budżety na inwestycje. 50 proc. firm "coś robi", ale są to podstawowe działania. Mamy też 25 proc. "spóźnialskich" firm, które nie podjęły jeszcze działań - dodała.
Ekspertka wskazała, że dziś nie powinniśmy się koncentrować na pytaniu "czy", tylko "jak" działać na rzecz zrównoważonej produkcji żywności.
- Oczywiście, sytuacja geopolityczna nie pomaga, gdyż zmagamy się ze wzrostami kosztów, przez co przychody i zyski firm są pod presją. Te zawirowania nie pomagają, ale nie zapominajmy, że zrównoważony rozwój to działania długoterminowe - dodała.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.