Partnerzy portalu
Gastronomia ma pod górkę. Polski Ład, pandemia, drożyzna nie pomagają Jacek Czauderna, prezes Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej/ Fot. Facebook

Gastronomia ma pod górkę. Polski Ład, pandemia, drożyzna nie pomagają

Autor: MB Data: 27 lutego 2022 22:17

- Perspektywy powrotu do stabilizacji w sytuacji galopującej inflacji i zamieszek wojennych w Ukrainie są bardzo słabe - alarmuje Jacek Czauderna, prezes Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, restaurator i przedsiębiorca.

- Rząd wprowadza 0% VAT na żywność i pozostawia gastronomię bez żadnych ulg. Żadnych obniżek cen nie zauważyliśmy. Wręcz przeciwnie, ceny cały czas idą w górę w parze z drastycznymi podwyżkami za gaz i energię elektryczną. Nie wspomnę o obniżkach akcyzy za paliwa, które biją w możliwość mniejszego odliczania kosztów prowadzonej działalności. Generalnie sektor HoReCa jest pomijany we wszelkich restruktruryzacjach i optymalizacjach podatkowych przez rząd. A jest to przecież sektor najbardziej poszkodowany w czasie pandemii Covid-19. Arogancja rządu w tym zakresie jest skandaliczna. Efektem tej arogancji będą kolejne upadłości firm prowadzących działalność gastronomiczną i hotelarską - twierdzi Jacek Czauderna.

Jak wygląda sytuacja gastronomii po pandemii? 

 - Fala zamknięć i upadków kolejnych lokali trwa i się nie zakończyła. Rynek gastronomiczny kurczy się dynamicznie zarówno pod względem ilości lokali - może zamknąć się nawet 25 000 lokali, czyli na rynku zostanie ok 42 000 lokali gastronomicznych. Rośnie zadłużenie branży do dostawców, branża  jest pozbawiona przez lockdowny  jakiejkolwiek zdolności kredytowej z powodu utraty płynności finansowej w 2020 i 2021 r. Branża notuje ponad 30% spadek sprzedaży swoich towarów i usług - dodaje. 

Zdaniem eksperta perspektywy powrotu do stabilizacji w sytuacji galopującej inflacji i zamieszek wojennych na Ukrainie są bardzo słabe. - Jedynym rozwiązaniem na poprawę ekonomiczną jest wprowadzenie na stałe 5% VAT na wszystkie usługi gastronomiczne, w tym napoje. Jest usługa hotelarska 8% VAT, powinna być w trybie pilnym wprowadzona usługa gastronomiczna na 5% VAT. A odpowiedzi Ministra Finansów, że sklepy byłyby poszkodowane, są delikatnie mówiąc nieadekwatne do znajomości branż i pozbawione logiki. Chyba że minister finansów nie widzi różnicy pomiędzy zakupami w Biedronce i zasiadaniem w restauracji przy nakrytym stole. Patrząc na retorykę i odpowiedzi na nasze petycje, nasuwa się jedna konkluzja, że przedstawiciele rządu nie mają żadnego pojęcia o obrocie gospodarczym i specyfice branż, dla których stosują różne regulacje. Dlatego nie możemy pozwolić na kolejne wymysły podatkowe i regulacje gospodarcze bez merytorycznych konsultacji z przedsiębiorcami  zapewnia Czauderna. 

Największe wyzwania sektora Horeca: rynek pracy i nie tylko?

- Największym wyzwaniem jest wiara sektora HoReCa w integrację naszych wszystkich działań. Apeluję do wszystkich organizacji o połączenie sił, stworzenie listy najważniejszych spraw dla naszej branży i wspólną walkę o bezpieczny i zrównoważony rozwój gospodarczy naszych biznesów. Nelson Mandela powiedział kiedyś, że zmiana i wpływ na zachowania społeczne i gospodarcze to nic trudnego pod jednym warunkiem, że wprowadzanie tych zmian i zachowań zaczniemy od samych siebie. Jeżeli każdy z osobna kolega i koleżanka z branży gastronomicznej uważa, że to nie jest jego, jej sprawa, że jakoś trzeba przeczekać, to nadal będziemy wszyscy borykać się z rozliczeniami VAT naszych usług od 5, 8 do 23% VAT, będziemy zatrudniać na umowy śmieciowe. I znowu otrzymamy kolejne, oderwane od rzeczywistości gospodarczej, regulacje do stosowania, bo po prostu coś nowego kolejny minister wymyślił, tzn. raczej otrzymał od studenta jakiś „ genialny” przepis i się pod nim z rozpędu podpisał z klauzulą do zastosowania - wylicza. 

- Apeluję do liderów organizacji w naszej branży o więcej wiary i pozytywnej energii do współpracy. Po połączeniu wszystkich sił, będziemy mieć autentyczny wpływ na rozwój naszej branży i przyszłość naszych biznesów oraz poprawę warunków pracy dla naszych współpracowników i nas samych - twierdzi Czauderna. 

Franczyza

KATOWICE MCK
25-27 KWIETNIA 2022
WWW.EECPOLAND.EU
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz