Partnerzy portalu
Gastronomia otwarta od 15 maja. Wielu lokali nie stać na restart Sławomir Grzyb, sekretarz generalny IGGP /fot. materiały prasowe

Gastronomia otwarta od 15 maja. Wielu lokali nie stać na restart

Autor: PAP Data: 29 kwietnia 2021 10:33

- Wiele lokali gastronomicznych nie dostało pomocy i nie będzie ich stać na otwarcie w ogłoszonych majowych terminach, dlatego 3 maja będzie protest w imieniu ok. 15-20 tys. lokali „pominiętych” i „wykluczonych”, które zostały bez wsparcia - informuje  Sławomir Grzyb, sekretarz generalny IGGP.

  • Polski rząd ogłosił odmrażanie gospodarki po miesiącach zamknięcia.
  • 15 maja mogą na nowo ruszyć ogródki gastronomiczne a 29 maja lokale i kawiarnie wewnątrz.
  • Wiele lokali nie otrzymało pomocy, dlatego na 3 maja przedstawiciele Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej zapowiedzieli protest Czarna Procesja - pod hasłem POLITYKA STOP - PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ START!

- Dobrze, że zapadła w ogóle decyzja z wyprzedzeniem o otwarciu ogródków od 15 maja i restauracji od 29 maja, tyle że za późno.  Ogródki powinny móc działać już przed weekendem majowym, o co apelowaliśmy, a restauracje powinny być otwarte od 1 maja. Gastronomowie są gotowi do otwarcia od końca marca - zapewnia Sławomir Grzyb.

Jego zdaniem wiele lokali gastronomicznych oraz firm obsługujących te lokale, nie dostało żadnej pomocy, bo albo miały niewłaściwe PKD, albo za małe spadki dochodów, albo powstało za późno. Tych firm pozostawionych bez pomocy zwyczajnie nie będzie stać na otwarcie w ogłoszonych majowych terminach.

- Na 76 tys. lokali ok 15-20 tys. nie otrzymało żadnego wsparcia. Dlaczego rząd nie mówi o tym, ile firm nie dostało w ogóle żadnej pomocy z tarcz branżowych czy PFR 2.0 za drugi lockdown? Na wtorkowym spotkaniu u Prezydenta Andrzeja Dudy, mówiliśmy o tym i pytaliśmy o to wicepremiera Jarosława Gowina oraz szefa PFR Pawła Borysa. Odpowiedzi nie otrzymaliśmy - przyznaje.  

Protest gastronomii i pominiętych

- To właśnie w imieniu tych „pominiętych” i „wykluczonych” na 3 maja Izba organizuje złożenie Memoriału Przedsiębiorców do Prezydenta RP pod pałacem prezydenckim. Chcemy przypomnieć rządowi o tych pominiętych przedsiębiorcach, potrzebie uruchomienia dla nich Tarczy PFR 3.0 oraz o naszych postulatach m.in. obniżeniu VAT w gastronomii do jednej stawki 5 proc. na wszystkie produkty i usługi gastronomiczne - dodaje Sławomir Grzyb, sekretarz generalny IGGP.

 

Franczyza

KATOWICE MCK
25-27 KWIETNIA 2022
WWW.EECPOLAND.EU
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • Gość1

    A ile tych gastronomicznych firm padło przez te lockdowny i plademie to się już nie mówi...
  • Gość

    A ile tych gastronomicznych firm padło przez te lockdowny i plademie to się już nie mówi...
  • Gość

    Grzyb szefem gastronomików - okaże się czy jadalny czy aby nie ... ?