Członkowie zarządu Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej przybyli do Ministerstwa Finansów, by rozmawiać o jednolitej stawce 5 % VAT na usługi i produkty gastronomiczne.
W spotkaniu, jakie miało miejsce na początku stycznia uczestniczyli również Adam Abramowicz, Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorców oraz Sylwester Cacek, prezes Zarządu Związku Pracodawców HORECA.
Zarząd IGGP reprezentowali: Ewa Gutkowska – członek Zarządu IGGP i inicjatorka spotkania, prezes Zarządu IGGP Jacek Czauderna oraz Sławomir Grzyb, Sekretarz Generalny IGGP.
Na spotkaniu, zainicjowanym przez IGGP w Ministerstwie Finansów, przedstawiono szczegóły propozycji branży gastronomicznej, jak również różnice dotyczące obrotu gospodarczego w gastronomii w porównaniu ze sprzedażą detaliczną podobnych produktów - informuje Izba w komunikacie.
Przedsiębiorcy przedstawili sytuację w polskiej gastronomii w 2022 r. Omówiono propozycje zrównania stawki VAT na wszystkie produkty i usługi gastronomiczne do 5% i czynniki wpływające na rozwój branży, jak również aspekty społeczne, podatkowe, ekonomiczne i biznesowe takiej zmiany.
''Nie negując pewnych zalet rozwiązania polegającego na ujednoliceniu stawek VAT – w szczególności efektu w postaci uproszczenia stosowania przepisów VAT w obszarze dostarczania żywności - przedstawiciele Ministerstwa Finansów wskazali również na negatywne aspekty takiego rozwiązania, przede wszystkim koszty budżetowe obniżenia do 5% wszystkich świadczeń wykonywanych w ramach gastronomii (w tym napojów alkoholowych)'' - relacjonuje Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej.
Ich wysokość nabiera szczególnego znaczenia w obliczu obecnej sytuacji gospodarczej i społecznej w kraju, jak również konieczności ponoszenia zwiększonych wydatków na obronność - wskazuje IGGP.
Podczas spotkania przedstawiona została również propozycja prezesa IGGP Jacka Czauderny w sprawie powołania Zespołu Roboczego Przedsiębiorców i Przedstawicieli Ministerstw w celu wypracowania zakresu zmian w przepisach Ustawy VAT, jakie przedstawią reprezentanci środowisk gastronomicznych Premierowi RP Mateuszowi Morawieckiemu.
Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej przypomina historię projektu dotyczącego jednolitej stawki 5 % VAT na usługi i produkty gastronomiczne.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.