Partnerzy portalu
Izba gospodarcza: Polska gastronomia obawia się jesieni. ''Nie będzie już kogo ratować” Przedsiębiorcy z sektora gastronomicznego nie walczą już z lockdownem, ale inflacją i galopującym wzrostem cen. Fot. Shutterstock

Izba gospodarcza: Polska gastronomia obawia się jesieni. ''Nie będzie już kogo ratować”

Autor: Oprac. KG Data: 01 sierpnia 2022 12:10

Wiele restauracji sygnalizuje, że jesienią może przyjść prawdziwy pomór w tej branży - podaje Północna Izba Gospodarcza w Szczecinie i przyznaje: - Przedsiębiorcy zrzeszeni w Izbie przyznają wprost, że po zakończeniu sezonu turystycznego ich sytuacja może być bardzo zła.

Polska gastronomia bardzo obawia się jesieni - uważa Północna Izba Gospodarcza w Szczecinie.

- Liczba klientów w restauracjach maleje, a ceny wszystkiego rosną w ekspresowym tempie. Restauratorzy obawiają się także wzrostu cen prądu i gazu oraz kosztów ogrzewania. Klienci, gdy muszą oszczędzać rezygnują z wydatków „premium”, a do nich należy stołowanie się w restauracjach. Jesteśmy bardzo zmartwieni sytuacją i postulujemy o wsparcie tego sektora. Potrzeba tu solidarności klientów i oczywiście wsparcia systemowego, które jest możliwe jeżeli rządzący wyrażą taką wolę - mówi prezes Izby Hanna Mojsiuk.

Jak uratować polską gastronomię?

Przedsiębiorcy z sektora gastronomicznego nie walczą już z lockdownem, ale inflacją i galopującym wzrostem cen, który przedkłada się na to, ile kosztują dania. W najgorszej sytuacji są mniejsze lokale oraz te restauracje, które miały niską marże np. obiady domowe, bary mleczne czy bistra - czytamy w komunikacie prasowym.

    - Stoimy przed poważnym wyzwaniem: jak uratować polską gastronomię? To nie jest dramatyzowanie, a realny problem, który stanie przed nami już w październiku. Jeżeli nie przyjmiemy systemowych rozwiązań jak wesprzeć ten sektor gospodarki to zaryzykuję tezę, że jesienią tego roku nie będzie już czego zbierać i nie będzie kogo ratować. Ilość czynników wpływających na ten sektor gospodarki jest tak wielki, że trudno nie odnieść wrażenia, że trwanie niektórych przedsiębiorców w swoich biznesach jest dowodem determinacji i gospodarczego bohaterstwa - przyznaje Hanna Mojsiuk. 

Potrzebne zniesienie podatku VAT dla restauracji

Tylko w samym Szczecinie w ostatnim czasie zlikwidowanych zostało kilak restauracji. Niektóre także zmieniały lokalizację i wprowadzały oszczędności.

- Propozycje Północnej Izby Gospodarczej to między innymi zniesienie podatku VAT dla restauracji. Konsultujemy ten pomysł z Rzecznikiem MŚP. To nieracjonalne, że produkty spożywcze zostały objęte redukcją podatkową, a restauratorzy wciąż muszą płacić VAT - mówi prezes PIG.

Apeluje także o zatrzymanie windykacji wobec przedsiębiorców, którzy mają problem ze spłatą (często niesłusznie) narzucanych zwrotów z Państwowego Funduszu Rozwoju.

- To niebywałe, że niektórzy otrzymali pieniądze „na ratunek”, a teraz w trybie pilnym te pieniądze się od nich próbuje odzyskać. Uważamy, że warto wrócić do pomysłu „Bonu gastronomicznego”, który swojego czasu był obiektem dyskusji - wskazuje Hanna Mojsiuk.

Franczyza

KATOWICE MCK
25-27 KWIETNIA 2022
WWW.EECPOLAND.EU
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz