Luzowanie obostrzeń na wakacje. Jakie zmiany dla HoReCa?



MB; www.horecatrends.pl - 11 czerwca 2021 11:04


Od 13 czerwca będą obowiązywać łagodniejsze zasady bezpieczeństwa. Wraca możliwość sprzedaży oraz spożywania jedzenia i picia w kinach, teatrach, na koncertach. Od 26 czerwca ruszają dyskoteki. Więcej osób będzie mogło przebywać w hotelach, restauracjach i na siłowniach.

Rząd luzuje obostrzenia na wakacje

Wprowadzone zasady mają obowiązywać do końca wakacji. Harmonogram może być jednak korygowany w oparciu o aktualne dane epidemiczne oraz statystyki szczepień. Pozostałe zasady nie ulegają zmianie.

Od 26 czerwca przechodzimy na unijny sposób nabywania uprawnień o zaszczepieniu. Zmieni się status osoby w pełni zaszczepionej. Pełne szczepienie będzie uznawane 14 dni po zakończeniu procesu szczepienia.

Co się zmieni?

Hotele - maksymalnie 75 proc. zajętych pokoi. Limit nie dotyczy zorganizowanych grup dzieci i młodzieży poniżej 12 roku życia.

Restauracje – maksymalnie 75 proc. obłożenia.

Widownia na obiektach sportowych – maksymalnie 50 proc. obłożenia.

Ważne! Limity nie dotyczą osób w pełni zaszczepionych przeciw COVID-19.

{fb;https://www.facebook.com/photo?fbid=153493656814524&set=a.142810781216145}

Siłownie, kluby fitness, kasyna, obiekty handlowe, placówki pocztowe, biblioteki, targi, konferencje, wystawy i sale zabaw – nowy limit uczestników – 1 osoba na 10 m².

Świątynie – maksymalnie 75 proc. obłożenia.

Dyskoteki – maksymalnie 150 osób.

Imprezy i spotkania organizowane na świeżym powietrzu, w lokalu lub w wydzielonej strefie gastronomicznej - bez zmian, maksymalnie 150 osób,

Zgromadzenia - maksymalnie 150 osób.

Transport – 100 proc. obłożenia. Pasażerowie powinni mieć maseczki zakrywające usta i nos.

Wesołe miasteczka – maksymalnie 75 proc. obłożenia.

Kina i teatry - maksymalnie 75 proc. obłożenia.

{fb;https://www.facebook.com/photo?fbid=153492206814669&set=a.142810781216145}

Odmrażanie HoReCa - opinie ekspertów

 Są już pierwsze komentarze dot. luzowanie obostrzeń dla HoReCa na wakacje 2021.

- Luzowanie obostrzeń w gastronomii jest spóźnione i za małe - powiedział sekretarz generalny Izby Gospodarczej Gastronomii Polski, Sławomir Grzyb. Dodał, że wiele lokali podczas wakacji nie będzie w stanie odrobić strat wynikających z długotrwałego lockdownu. Jego zdaniem wakacyjne otwarcie lokali powinno być na 100 proc.

Podobnego zdania jest branza hotelarska. Sekretarz generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego Marcin Mączyński przyznał, że liczył on i cała branża na pełne odmrożenie branży noclegowej w sezonie wakacyjnym.

- Przyjęliśmy ze zdziwieniem informację o limitach, bo liczyliśmy na pełne odmrożenie branży hotelarskiej w sezonie wakacyjnym - przyznaje Mączyński. Przypomniał, że tak właśnie było w ubiegłym roku, mimo, że liczba notowanych zakażeń COVID-19 było większa niż obecnie.

Kontrowersje wzbudza jednak sposób weryfikacji osób zaszczepionych. 

Do tej pory nie zostało ustalone w jaki sposób hotelarze mają przetwarzać dane medyczne klientów, które są tzw. danymi wrażliwymi.

- My, jako hotele, nie jesteśmy upoważnieni do tego, by przetwarzać dane dotyczące szczepień gości" - wyjaśnił. Powiedział, że ponad tydzień temu Izba wysłała pismo z tym pytaniem zarówno do Ministerstwa Zdrowia jak i do Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii, ale do tej pory nie otrzymała odpowiedzi.