Mniej zachorowań. Otwarcie gastronomii coraz bliżej?



www.horecatrends.pl/ PAP - 06 kwietnia 2021 11:19


W Polsce zdiagnozowano ostatniej doby 8245 nowych przypadków zakażenia koronawirusem. Zmarło 60 pacjentów z COVID-19. Liczba zachorowań spada, branża HoReCa czeka na informacje dot. likwidacji obecnie panujących obostrzeń.

Łączna liczba zakażonych koronawirusem od początku wykrycia pierwszego przypadku w Polsce wyniosła tym samym 2 456 709, a 55 065 chorych zmarło.

Najwięcej dziennych zakażeń do tej pory zanotowano w czwartek, 1 kwietnia - 35 251 przypadków przy najwyższej liczbie wykonanych testów diagnostycznych wykrywających SARS-CoV-2 - ponad 109,4 tys.

Najwięcej zgonów w epidemii przyniósł 25 listopada ub.r. Tego dnia resort zdrowia przekazał informację o 674 zmarłych z powodu COVID-19.

Branża HoReCa z niecierpliwością wyczekuje odmrożenia, które - w myśl zapowiedzi rządu, ma nastąpić kiedy liczba zachorowań będzie spadać oraz kiedy zrobi się cieplej.

Według nieoficjalnych informacji po 15 kwietnia może nastąpić otwarcie ogródków restauracyjnych.

Adam Chrząstowski, szef kuchni, konsultant kulinarny, dyrektor kulinarny w Hotelu Arłamów przyznaje, że gastronomia od dłuższego czasu w blokach startowych czeka na restart, który jego zdaniem nastąpi dopiero latem. Ogródki są szansą na wcześniejsze wznowienie działalności, choć nigdy nie zastąpią atmosfery restauracji. - Moje prywatne szacunki wskazują, że gastronomia ruszy latem, może nawet po koniec. Liczymy na otwarcie ogródków restauracyjnych po 15 kwietnia - dodaje Chrząstowski.