Są czynniki, które powodują, że obniżka cen żywności będzie bardzo trudna do zrealizowania – mówi Krzysztof Tokarz, prezes Grupy Kapitałowej Specjał.
– Uważam, że obniżenie VAT-u do zera nie będzie miało wielkiego wpływu na ceny żywności w sklepach z uwagi na to, że większość asortymentu drastycznie drożeje. W dużej mierze są to produkty, które objęła obniżka VAT-u. Nabiał drożeje o 20 proc. z miesiąca na miesiąc, za oleje płacimy 50 proc. więcej niż wcześniej. To bardzo drastyczne podwyżki – mówi Krzysztof Tokarz.
– Jako dystrybutorzy oraz organizatorzy franczyz mocno wspieramy naszych franczyzobiorców, aby maksymalnie obniżyć ceny produktów spożywczych, na które jest zerowy VAT. Zależy nam, byśmy cały czas byli konkurencyjni wobec sieci wielkopowierzchniowych i dyskontowych – tłumaczy.
Zdaniem eksperta żywność nie będzie tańsza, a może nawet zdrożeć.
– Z mojej wiedzy i z rozmów z producentami żywności, którzy narażeni są na wyższe ceny surowców, energii i pracy, wynika, że podwyżki cen żywności będą trwały co najmniej do połowy roku – mówi Krzysztof Tokarz.
Czytaj więcej na: portalspozywczy.pl
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.