Partnerzy portalu
Jak liczyć gości do limitu? Obostrzenia w gastronomii i hotelach Restauratorzy nie wiedzą, jak sprawdzać dokumenty o zaszczepieniu i dotrzymywać 30-proc. limitu. Fot. Fot. PAP/ABACA

Jak liczyć gości do limitu? Obostrzenia w gastronomii i hotelach

Autor: Katarzyna Gubała Data: 14 grudnia 2021 07:30

Zgodnie z projektem rozporządzenia okazanie  dokumentu potwierdzającego fakt szczepienia ma mieć charakter dobrowolny. Jednocześnie limit obłożenia obiektu zmniejszony będzie z 50 proc. do 30 proc. - przy czym 30 proc. dotyczy osób niezaszczepionych. Jak to sprawdzać i liczyć jednych i drugich gości, na dzień przed wejściem przepisów restauratorzy i hotelarze nie wiedzą.

Rzecznik Ministerstwa Zdrowia zapowiedział, że rozporządzenie dotyczące weryfikacji paszportów covidowych pojawi się we wtorek (14 grudnia). Ma wejść w życie 15 grudnia, a w poniedziałek 13 grudnia restauratorzy wciąż nie wiedzieli, w jaki sposób będą sprawdzać paszporty covidowe, zaświadczenia o byciu ozdrowieńcem czy aktualne testy na koronawirusa oraz w jaki sposób mają kontrolować dotrzymanie 30-proc. limitu obłożenia obiektu.

Okazanie dokumentu potwierdzającego fakt szczepienia ma mieć charakter dobrowolny, ale jednocześnie restaurator, hotelarz musi pilnować obłożenia do 30 proc. osób niezaszczepionych. 

Więcej: Nowe rozporządzenie covidowe. Paszport covidowy okażemy tylko dobrowolnie

Jak sprawdzać paszporty, jak zachować limit – nie wiemy

Właściciele restauracji wegetariańskiej ‘’Z liścia’’ w Katowicach wywiesili w lokalu informację, w której przyznają: ‘’Drodzy liściożercy! (…) uprzejmie informujemy, że od 15.12.2021 limit osób w lokalu to 30% (limity nie dotyczą osób zaszczepionych). Jak to sprawdzić? Nie wiemy’’.

- Na tę chwilę restauratorzy nic nie wiedzą. Czy to ma być wyrywkowe sprawdzanie gościa, czy ma się odbywać po wejściu lokalu, a może przy stoliku. W ''Z liścia'' zamówienia i płatności przyjmujemy przy barze, nie mamy hosta odprowadzającego gości do stolików. Część gości może udać się do baru, inni prosto do stolików. Czy będziemy musieli postawić dodatkowego pracownika przy drzwiach? - pyta Miriam Faber, menedżerka katowickiej restauracji wegeteriańskiej.

 Odezwę, w której restauracja dzieli się swoimi wątpliwościami co do zapowiadanych obowiązków, sfotografowało i udostępniło na mediach społecznościowych wielu gości ''Z liścia'' - popierając restaurację.

- Panuje chaos i dezorientacja i goście to też czują. Myślę, że w obecnych czasach ludzie bardzo ceni się szczerość i bezpośrednie relacje. Nie wiemy jak działać. Dlaczego mamy udawać, że nic się nie dzieje? - mówi Miriam Faber.

Podkreśla, że znakomita większość gości wchodzących do lokalu ma maseczki, a wszystkie osoby z obsługi noszą maseczki - wszyscy pracownicy są zaszczepieni.

- W tej chwili nie mam prawa pytać o to pracowników, nie mogę zażądać od nich pokazania paszportu covidowego, ale mogę im zaufać i to w tej chwili robię - przyznaje Miriam Faber.

I dodaje: - Mam nadzieję, że wytyczne zawarte w rozporządzeniu będą uwzględniać, że są różne lokale gastronomiczne i restauratorzy będą wiedzieć, jak działać zgodnie z prawem. Chcemy pracować, chcemy przyjmować gości - podsumowuje menedżerka ‘’Z liścia’’.

Paszporty covidowe sprawdzają od maja

Problemów ze sprawdzaniem paszportów covidowych nie przewiduje Maciej Żakowski, restaurator, współwłaściciel sieci ORZO, która ma lokale w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu i Poznaniu.

 - W ORZO gości wita host, prowadzi ich do stolika, opiekuje się nimi na początku, więc to on może sprawdzić zaświadczenie o zaszczepieniu - wyjaśnia w rozmowie z horecatrends.pl Maciek Żakowski.

Poza tym lokale ORZO mają już wielomiesięczne doświadczenie w sprawdzaniu zaświadczenia o zaszczepieniu. Od maja osoby zaszczepione przeciw Covid-19 otrzymują w prezencie (do dowolnego zamówienia) cocktail. Aby odebrać cocktail, należy pokazać dowód zaszczepienia. Akcji towarzyszy hasło ''Szczepmy się - zostańmy przy stole''

- Gdy w maju ogłosiliśmy, że dajemy zaszczepionym cocktail w prezencie wylała się na nas fala hejtu, cała Polska miała nas bojkotować, a nie zmieniło się nic. Mamy w ORZO dużo gości - mówi Żakowski.

Dodaje, że zaszczepiona przeciw Covid-19 jest cała załoga restauracji. Przekaz ORZO jako pracodawcy i restauratora jest jasny, szczepmy się, żebyśmy mogli pracować, żeby nie było lockdownu.

Maciej Żakowski nie ukrywa, że rozważa zapraszanie do lokali ORZO wyłącznie gości zaszczepionych, mogących okazać status ozdrowieńca lub aktualny negatywny test na koronawirusa.

- Myślę, że podejmiemy taką decyzję w najbliższych tygodniach - zapowiada.

Z częścią gości spotkają się, gdy fala opadnie

Zdecydowało się już na to kilka warszawskich lokali m.in. Der Elefant, Klub SPATiF, Wozownia, Veganda.  

Klub SPATiF ogłaszając swoją decyzję pod koniec listopada napisał na swoich mediach społecznościowych:

''Przepraszamy za niedogodności z tym związane. Uznaliśmy jednak, że prawo do poczucia bezpieczeństwa stoi ponad wszystkimi innymi. Bezpieczeństwo naszych pracowników, bezpieczeństwo naszych gości i bezpieczeństwo całego Spatifu. Rok temu już właściwie przestaliśmy istnieć. Od tego czasu niewiele zmieniło się na lepsze. Dla nas tym co decydujące o naszym powrocie, po 14 miesiącach niebytu, jest masowe szczepienie przeciw Covid-19''.

Właściciele SPATiF-u podkreślili, że chcą się czuć możliwie jak najbezpieczniej. Chcą też, żeby tak czuli się goście klubu.

''Jeśli możesz nam pomóc i się zaszczepić, to świetnie. Będziemy wdzięczni. Jeśli nie, to trudno - chętnie się z Tobą spotkamy, gdy ta fala trochę opadnie'' - pisze Klub SPATiF.

Franczyza

KATOWICE MCK
25-27 KWIETNIA 2022
WWW.EECPOLAND.EU
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • ccc

    ale nikt nie ma prawa sprawdzać danych wrażliwych, czy ktoś jest kłuty czy nie bo obowiązuje RODO, poza tym wszelka dyskryminacja z jakiejkolwiek przyczyny jest przestępstwem wobec art. 32 konstytucji, ale globaliści i koncerny żądają lojalności...