Mimo, że w Holandii mogą już działać restauracje, to jednak wiele z nich pozostaje zamkniętych z powodu braku personelu. Restauratorzy skarżą się, że publiczne przychodnie odbierają im pracowników.
W czasie lockdownu wielu pracowników sektora gastronomicznego zmieniło zajęcie. GGD oferuje szczególnie korzystne stawki - 23 euro za godzinę.
"Nie mogę przebić stawki, którą płaci GGD" - mówi dziennikowi "De Telegraaf" Tom Freriks, właściciel restauracji De Vier Seasons w Lisse w zachodniej części kraju.
Wyjaśnia, że jest zmuszony ograniczyć liczbę stolików oraz zamykać restaurację wcześniej, co przekłada się na mniejsze obroty. Ze względu na problemy z pozyskaniem pracowników niektóre restauracje w stolicy ciągle pozostają zamknięte.
"Restauracje zaczynają pracować i chcą zacząć spłacać długi, jednak, ze względu na brak personelu będzie to trudne" - informuje Dirk Beljaarts, dyrektor organizacji branży gastronomicznej Koninklijke Horeca Nederland.
Już przed pandemią, w czwartym kwartale 2019 roku, liczba wakatów w gastronomii wynosiła ponad 23 tys. W trzecim kwartale 2021 roku liczba ta wzrosła do ponad 34 tys.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.