×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Projekt rozporządzenia o wsparciu dla MŚP m.in. z gastronomii i turystyki w konsultacjach
Oceniono, że wsparcie przyczyni się do realizacji co najmniej 5000 przedsięwzięć MŚP (małych i średnich przedsiębiorstw). Fot. PAP

Projekt rozporządzenia o wsparciu dla MŚP m.in. z gastronomii i turystyki w konsultacjach

Autor: PAP Data: 13 lutego 2023 12:25

W ramach KPO będzie udzielane wsparcie na dywersyfikację działalności dla mikro, małych i średnich przedsiębiorstw z sektorów hotelarstwa, gastronomii, turystyki i kultury. Projekt rozporządzenia, które będzie podstawą prawną do udzielania pomocy, został skierowany do konsultacji.

Projekt rozporządzenia ws. udzielania przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości pomocy finansowej na przedsięwzięcia związane z udzielaniem pomocy de minimis na dywersyfikację działalności mikro, małych lub średnich przedsiębiorców w ramach KPO został przygotowany przez Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej. Jak wynika z informacji podanych na stronie Rządowego Centrum Legislacji, projekt skierowano do konsultacji.

Wsparcie dla przedsiębiorców z sektorów hotelarstwa i gastronomii

Projektowane rozporządzenie określa szczegółowe przeznaczenie, warunki i tryb udzielania przez PARP pomocy finansowej na realizację przedsięwzięć w ramach zaplanowanej w KPO inwestycji dla przedsiębiorstw w produkty, usługi i kompetencje pracowników oraz kadry związane z dywersyfikacją działalności (Inwestycja A1.2.1). Wsparcie będzie kierowane do mikro, małych lub średnich przedsiębiorców z sektorów hotelarstwa, gastronomii, turystyki, kultury.

Jak podano w Ocenie Skutków Regulacji, obecnie nie ma podstawy prawnej w prawie krajowym do udzielania przez PARP pomocy finansowej na pokrycie kosztów związanych z realizacją przedsięwzięć i udzielaniem pomocy de minimis na przedsięwzięcia MŚP z zakresu rozszerzania i dywersyfikacji działalności podmiotów uznanych za najbardziej poszkodowane w wyniku pandemii COVID-19, tj. mikro, małych i średnich przedsiębiorstw działających w sektorach hotelarstwa i gastronomii (HoReCa) oraz turystyki i kultury.

To ma być wsparcie dla ok. 5000 przedsięwzięć MŚP (małych i średnich przedsiębiorstw)

Zgodnie z projektem pomoc dla przedsiębiorców będzie przekazywana za pośrednictwem operatorów regionalnych wybranych w ramach konkursu przez PARP. Oceniono, że wsparcie przyczyni się do realizacji co najmniej 5000 przedsięwzięć MŚP.

"Przedsiębiorcy, którzy otrzymają wsparcie, dzięki dywersyfikacji swojej dotychczasowej działalności zwiększą odporność na nieprzewidziane reakcje rynku będące skutkiem zdarzeń takich jak COVID-19 oraz zyskają większą stabilność dla prowadzonej przez nich, zdywersyfikowanej działalności" - wskazano.

Źródłem finansowania pomocy będą środki z Krajowego Planu na rzecz Odbudowy i Zwiększania Odporności. Orientacyjny budżet wsparcia to ok. 499,89 mln euro - podano w OSR.

Rozporządzenie Ministra Funduszy i Polityki Regionalnej w sprawie udzielania przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości pomocy finansowej na przedsięwzięcia związane z udzielaniem pomocy de minimis na dywersyfikację działalności mikroprzedsiębiorców, małych lub średnich przedsiębiorców w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz