Partnerzy portalu
Tarcza Finansowa 2.0. dla HoReCa - jak sięgnąć po pomoc? #GoGastro! Proces przyjmowania wniosków o wsparcie z Tarczy Finansowej 2.0 PFR ruszył 15 stycznia a potrwa do 28 lutego/ fot. shutterstock

Tarcza Finansowa 2.0. dla HoReCa - jak sięgnąć po pomoc? #GoGastro!

Tarcza Finansowa 2.0 Polskiego Funduszu Rozwoju ma pomóc firmom najbardziej poturbowanym przez drugą falę pandemii. Do potrzebujących trafiło już blisko 5,8 mld zł, jednak wciąż wielu przedsiębiorców zastanawia się, jak skorzystać z tej pomocy. Innych nurtują kwestie warunków rozliczania i umarzania subwencji. Masz pytania? Napisz do nas! #GoGastro!

Autor: www.wnp.pl Data: 18 lutego 2021 08:32

Realizowana obecnie Tarcza PFR 2.0 ma umożliwić mikro-, małym i średnim firmom uzyskanie subwencji, które będą mogły być w 100-proc. umarzane. Wartość pomocy to 13 mld zł - 6,5 mld zł dla mikrofirm i kolejne 6,5 mld zł dla spółek zatrudniających od 10 do 249 pracowników.

Jak wynika z wyliczeń Polskiego Funduszu Rozwoju, do firm trafiło już blisko 5,8 mld zł wsparcia w ramach Tarczy Finansowej. Subwencje otrzymało do tej pory ponad 11 tys. restauracji i placówek gastronomicznych, 2548 hoteli oraz 1717 obiektów noclegowych. Łączna kwota wsparcia uzyskana przez te branże wynosi ponad 3,1 mld zł.

Pomoc trafia nie tylko do hoteli i branży gastronomicznej. W pierwszym miesiącu od uruchomienia Tarczy 2.0 subwencje otrzymało także 3 777 firm związanych ze sprzedażą detaliczną odzieży, 1954 z branży transportowej oraz 1439 firm zajmujących się edukacją pozaszkolną.

Proces przyjmowania wniosków o wsparcie z Tarczy Finansowej 2.0 PFR ruszył 15 stycznia i potrwa do 28 lutego. Czasu więc na skuteczne sięgnięcie po pomoc coraz mniej, a pytań dotyczących możliwości uzyskania pomocy z Tarczy Finansowej PFR 2.0 czy jej rozliczenia wciąż wiele.

Czy przedsiębiorstwa będą musiały raportować swoje wydatki z otrzymanych subwencji ? W jaki sposób weryfikowane będzie przeznaczenie danych środków? Czy można cofnąć wniosek i złożyć nowy albo poprawić wniosek poprzez wskazanie danych przedsiębiorstwa z innego okresu? Czy środki z tarczy PFR 1.0 należy uwzględnić przy wyliczaniu spadku przychodów, chcąc skorzystać z tarczy 2.0?

To tylko niektóre z nich. Portal horecatrends.pl postanowił wyjść naprzeciw wszystkim tym, którzy poszukują merytorycznego wsparcia w kwestiach związanych z Tarczą Finansową 2.0.

Jesteś przedsiębiorcą działającym w trudnym czasie pandemii? Wypełniasz wniosek o wsparcie w ramach Tarczy Finansowej 2.0 PFR? Masz wątpliwości dotyczące jej zapisów? Szukasz odpowiedzi na pytania odnośnie zasad i warunków rozliczania i umarzania subwencji finansowej?

Napisz do nas: tarcza@ptwp.pl

Na pytania dotyczące Tarczy Finansowej 2.0 odpowiedzą eksperci PFR.

Pamiętajcie również o naszej akcji #GoGastro!

Dobre praktyki, sprawdzone rozwiązania, kompendium wiedzy dla biznesu o tym jak sprawnie wesprzeć znajdującą się w trudnej sytuacji gastronomię. Informacje o działaniach samorządów, pracodawców, korporacji oraz małych i średnich firm – w jednym miejscu. Grupa PTWP, wydawca m.in. serwisów horecatrends.pl oraz portalspozywczy.pl, jest inicjatorem akcji wspierającej rynek gastronomiczny - #GoGastro!

W ramach akcji #GoGastro na portalu Horecatrends.pl stworzono specjalny serwis z informacjami dotyczącymi bieżącej sytuacji w gastronomii, poradami prawnymi, praktycznymi wskazówkami oraz inspiracjami z kraju i ze świata.

- Rok 2020 okazał się wyjątkowo trudny dla gastronomii. W marcu z powodu pandemii na ponad dwa miesiące zamknięte zostały lokale dla gości. Obecnie mamy drugi lockdown. Niemożność przyjęcia gości w restauracjach, ale także brak firmowych cateringów i imprez biznesowych oraz spotkań wigilijnych powodują, że sektor gastronomiczny, który co roku rósł dwucyfrowo i stawał się coraz ważniejszą gałęzią gospodarki, jest na krawędzi upadku. Zapowiadana pomoc rządowa pozostawia wiele do życzenia i – w wielu przypadkach - nie zapobiegnie zamknięciu ulubionych restauracji – komentuje Magdalena Brzózka, redaktor prowadząca horecatrends.pl oraz portalspozywczy.pl. 

– Pytamy biznes gastronomiczny jakiego rodzaju wsparcia i pomocy potrzebuje. Chcemy być blisko realnych wyzwań gastronomii – mówi Paulina Piwowarek, redaktor prowadząca horecatrends.pl oraz portalspozywczy.pl. – Zachęcamy do przyłączenia się i wspierania zagrożonej branży – dodaje.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.