×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Wyniki kontroli Inspekcji Handlowej w gastronomii: co drugi przedsiębiorca nie przestrzega przepisów
UOKiK przedstawił wyniki kontroli Inspekcji Handlowej w lokalach gastronomicznych z 2021 r. Fot. Shutterstock

Wyniki kontroli Inspekcji Handlowej w gastronomii: co drugi przedsiębiorca nie przestrzega przepisów

Autor: Oprac. KG Data: 08 kwietnia 2022 09:50 | Aktualizacja: 11 kwietnia 2022 08:38

Inspekcja Handlowa w 2021 r. skontrolowała 360 placówek gastronomicznych w rejonach turystycznych. W 178 z nich (49,4%) odnotowano nieprawidłowości.

Z wniosków pokontrolnych Inspekcji Handlowej wynika, że co drugi przedsiębiorca nie przestrzega przepisów, a konsument często nie wie, jakiej wielkości posiłek kupuje.

Inne błędy, na które wskazuje Inspekcja Handlowa to:
- brak informacji o cenie napoju/potrawy;
- do przygotowania potrawy używany jest inny składnik niż wskazany w menu (np. baranina zamiast jagnięciny, krem dekoracyjny zamiast bitej śmietany, twardy ser zamiast parmezanu, ser wędzony zamiast oscypka);
- zaniżona waga potraw/pojemność napojów (np. doliczono do rachunku herbatę/kompot, które wchodziły w skład zakupionego zestawu, serwowano zaniżoną ilość wódki/wina niezgodną z informacją w cenniku);
- brak informacji o szkodliwości spożywania napojów alkoholowych (to wymagania ustawowe).

W efekcie kontroli, w związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami:
- wydano 128 decyzji w przedmiocie wymierzenia kary pieniężnej z art. 6 ust. 1 ustawy o uwidacznianiu cen towarów i usług na łączną kwotę 70 426 zł,
- nałożono 73 mandaty karne na łączną kwotę 12 400 zł na osoby odpowiedzialne za popełnienie wykroczeń (z ustawy Prawo o miarach, ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi oraz Kodeksu wykroczeń);
- do sądów rejonowych skierowano 32 wnioski o ukaranie sprawców wykroczeń (z ustawy Prawo o miarach, z Kodeksu wykroczeń);
- wobec 7 sprawców wykroczeń zastosowano art. 41 kw (pouczenie), a w przypadku 2 odstąpiono od kierowania wniosków o ukaranie.

Pełny raport z kontroli gastronomii oraz wykaz podmiotów, u których stwierdzono nieprawidłowości są dostępne na stronie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz