Partnerzy portalu
Bydło i Powidło: Burgery wpisane w nową kulturę jedzenia w Polsce Mateusz Windys, szef kuchni i współwłaściciel burgerowni „Bydło i Powidło” w rozmowie z Jakubem Szymankiem z horecatrends.pl opowiedział m.in. o obecnej pozycji burgerów w świecie street food'u / fot. PTWP

Bydło i Powidło: Burgery wpisane w nową kulturę jedzenia w Polsce

Jest bardzo mocny trend burgerowy. W tej chwili burgery już na dobre zakorzeniły się w naszej świadomości – powiedział Mateusz Windys, szef kuchni i współwłaściciel „Bydło i Powidło”.

Autor: Jakub Szymanek Data: 23 lipca 2021 13:58

Jakub Szymanek: Lato to czas konceptów street food’owych. Jednym z najpopularniejszych trendów swego czasu były burgery. Jaka jest obecnie pozycja burgerów w kuchni street food’owej?

Mateusz Windys: Myślę, że boomu na burgery już nie ma, ale nadal jest bardzo mocny trend burgerowy. W tej chwili burgery już na dobre zakorzeniły się w naszej świadomości. Burgery są już teraz wszędzie m.in. na stacjach benzynowych. Burgery są wpisane w nową kulturę jedzenia w Polsce.

Coraz bardziej na rynku rozwija się trend zamienników mięsa. Jak oceniasz to zjawisko? Czy burgery roślinne mogą „wygryźć” burgery mięsne?

Myślę, że burgery roślinne nie są zagrożeniem dla burgerów mięsnych, a są świetnym uzupełnieniem oferty dla osób, które zrezygnowały z jedzenia mięsa ze względów zdrowotnych lub ideologicznych. W ich zamyśle burgery roślinne mają zastąpić to mięso, ale również wprowadzić coś nowego, coś świeżego.

Myślę, że jest to świetne uzupełnienie do oferty, bo w takiej zbilansowanej diecie powinniśmy postawić na zróżnicowanie, jeżeli chodzi o ilość mięsa. Jednak nie powinniśmy jeść mięsa codziennie, więc z racji tego, że chciałbym, żeby ludzie jedli jak najczęściej w naszej restauracji, stąd też pozycje bezmięsne jak najbardziej znajdują tam swoje miejsce i są świetnym uzupełnieniem oferty. 

Zobacz również: Bydło i Powidło: mamy w Polsce bardzo mocny trend burgerowy

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.