Długi weekend 2022 w gastronomii



Fanex - materiał partnera - 29 kwietnia 2022 10:27


Weekend majowy to czas odpoczynku dla niemal wszystkich – nie dotyczy on jednak branży gastronomicznej. Jeśli przygotujemy się do niego odpowiednio, możemy liczyć na zwiększone obroty. Czy warto zatem wprowadzać specjalne menu na majówkę? W jaki sposób zachęcić klientów do odwiedzin w lokalu? - informują eksperci Fanex.

Ogródki piwne – otwarcie sezonu 2022

Choć pierwsze ogródki piwne pojawiły się już w marcu, dość szybko zostały zwinięte – zimny kwiecień nie zachęcał do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Na szczęście temperatura powoli rośnie, a długi weekend to doskonała okazja, by zainaugurować sezon i rozstawić ogródki piwne z myślą o klientach, którzy spędzają wolny czas w mieście. W jaki sposób wyróżnić swój ogródek spośród propozycji konkurencji? Zacznijmy od względów praktycznych. Parasole chroniące przed silnym słońcem, koce na wypadek nagłej zmiany pogody oraz możliwość bezproblemowego zamawiania to minimum, o które warto zadbać. Zadbajmy także o detale: dekoracje, rośliny, czekadełka czy miseczki z wodą dla czworonogów to drobiazgi, które budują klimat. Oddzielone od ruchu ulicznego ogródki piwne serwujące nie tylko piwo, ale również rozmaite dania i przekąski na majówkę zachęcają, by przysiąść w nich i spędzić czas z przyjaciółmi – wykorzystajmy weekend majowy do rozpoczęcia sezonu na ogródki pod gołym niebem - informują eksperci Fanex.

Menu na majówkę – nowe menu czy dodatkowe pozycje w karcie?

Niezależnie od tego, jaki rodzaj kuchni serwuje restauracja, warto wprowadzić do karty coś nowego. Menu na majówkę wcale nie musi być rozbudowane. Wystarczą dwie, trzy pozycje, które przyciągną uwagę klientów i wprowadzą powiew świeżości do oferty. Jeśli chodzi o menu na majówkę, strzałem w dziesiątkę będą sezonowe składniki. Po długich zimowych miesiącach wszyscy chętnie sięgniemy po świeże warzywa w każdej formie. Jeśli tylko mamy taką możliwość, dobrym pomysłem będą także dania z grilla, choć nie każda restauracja może rozstawić swój ruszt w pobliżu ogródka. Zwróćmy też uwagę na wydarzenia odbywające się w mieście podczas długiego weekendu – nowe dania i przekąski mogą nawiązywać do tej tematyki i dodatkowo zaintrygować gości, którzy przyjechali do miasta w konkretnym celu.

Dania z grilla – dla wszystkich miłośników letniego grillowania

Posiadacze działek z pewnością już zacierają ręce i planują, jakie dania z grilla przygotują. Aromatyczna karkówka w marynacie z ketchupu pikantnego, żeberka z grilla, kaszanka, kiełbaski… A co mają zrobić biedni mieszkańcy bloków i kamienic, którzy nie wyjeżdżają nigdzie w tym roku i nie mogą tak po prostu rozpalić grilla na balkonie? Właśnie z myślą o takich osobach warto wprowadzić do menu dania z grilla – zarówno te tradycyjne, jak i zupełnie nowe, oryginalne. Wbrew pozorom znalezienie restauracji serwującej kiełbaski z grilla czy grillowaną karkówkę wcale nie jest takie proste! Jeśli nie możemy zorganizować tradycyjnego rusztu, dzięki któremu zapach grillowanego mięsa rozniesie się po całym ogródku, dania z grilla można przyrządzić także na elektrycznym ruszcie.

Przekąski na majówkę – co zaproponować, jeśli nie prowadzisz restauracji?

O ile restauratorzy mają całkiem sporo możliwości, by zaskoczyć klientów podczas długiego weekendu, w przypadku barów o nowości może być trudno. Tu z pomocą przychodzą wszelkiego rodzaju przekąski na majówkę na ciepło i na zimno. Nawet jeśli na co dzień serwujemy przede wszystkim napoje alkoholowe, warto zaproponować klientom coś więcej, by po prostu spędzili w naszym lokalu więcej czasu. Przekąski na majówkę w najprostszym wydaniu to wszelkiego rodzaju zapiekanki, tosty czy tarty. Możemy serwować je z przeróżnymi sosami, od lubianego przez wszystkich sosu czosnkowego po piekielnie ostry sos Carolina. Zamiast zwykłych chipsów i paluszków serwujmy nachosy z sosem serowym, zapiekane tortille czy panierowany ser – tego rodzaju przekąski na majówkę idealnie sprawdzą się w roli dodatków do piwa.