Partnerzy portalu
Długi weekend 2022 w gastronomii Długi weekend 2022 w gastronomii. Jak przygotować się na majówkę?

Długi weekend 2022 w gastronomii

Weekend majowy to czas odpoczynku dla niemal wszystkich – nie dotyczy on jednak branży gastronomicznej. Jeśli przygotujemy się do niego odpowiednio, możemy liczyć na zwiększone obroty. Czy warto zatem wprowadzać specjalne menu na majówkę? W jaki sposób zachęcić klientów do odwiedzin w lokalu? - informują eksperci Fanex.

Autor: Fanex - materiał partnera Data: 29 kwietnia 2022 10:27

Ogródki piwne – otwarcie sezonu 2022

Choć pierwsze ogródki piwne pojawiły się już w marcu, dość szybko zostały zwinięte – zimny kwiecień nie zachęcał do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Na szczęście temperatura powoli rośnie, a długi weekend to doskonała okazja, by zainaugurować sezon i rozstawić ogródki piwne z myślą o klientach, którzy spędzają wolny czas w mieście. W jaki sposób wyróżnić swój ogródek spośród propozycji konkurencji? Zacznijmy od względów praktycznych. Parasole chroniące przed silnym słońcem, koce na wypadek nagłej zmiany pogody oraz możliwość bezproblemowego zamawiania to minimum, o które warto zadbać. Zadbajmy także o detale: dekoracje, rośliny, czekadełka czy miseczki z wodą dla czworonogów to drobiazgi, które budują klimat. Oddzielone od ruchu ulicznego ogródki piwne serwujące nie tylko piwo, ale również rozmaite dania i przekąski na majówkę zachęcają, by przysiąść w nich i spędzić czas z przyjaciółmi – wykorzystajmy weekend majowy do rozpoczęcia sezonu na ogródki pod gołym niebem - informują eksperci Fanex.

Menu na majówkę – nowe menu czy dodatkowe pozycje w karcie?

Niezależnie od tego, jaki rodzaj kuchni serwuje restauracja, warto wprowadzić do karty coś nowego. Menu na majówkę wcale nie musi być rozbudowane. Wystarczą dwie, trzy pozycje, które przyciągną uwagę klientów i wprowadzą powiew świeżości do oferty. Jeśli chodzi o menu na majówkę, strzałem w dziesiątkę będą sezonowe składniki. Po długich zimowych miesiącach wszyscy chętnie sięgniemy po świeże warzywa w każdej formie. Jeśli tylko mamy taką możliwość, dobrym pomysłem będą także dania z grilla, choć nie każda restauracja może rozstawić swój ruszt w pobliżu ogródka. Zwróćmy też uwagę na wydarzenia odbywające się w mieście podczas długiego weekendu – nowe dania i przekąski mogą nawiązywać do tej tematyki i dodatkowo zaintrygować gości, którzy przyjechali do miasta w konkretnym celu.

Dania z grilla – dla wszystkich miłośników letniego grillowania

Posiadacze działek z pewnością już zacierają ręce i planują, jakie dania z grilla przygotują. Aromatyczna karkówka w marynacie z ketchupu pikantnego, żeberka z grilla, kaszanka, kiełbaski… A co mają zrobić biedni mieszkańcy bloków i kamienic, którzy nie wyjeżdżają nigdzie w tym roku i nie mogą tak po prostu rozpalić grilla na balkonie? Właśnie z myślą o takich osobach warto wprowadzić do menu dania z grilla – zarówno te tradycyjne, jak i zupełnie nowe, oryginalne. Wbrew pozorom znalezienie restauracji serwującej kiełbaski z grilla czy grillowaną karkówkę wcale nie jest takie proste! Jeśli nie możemy zorganizować tradycyjnego rusztu, dzięki któremu zapach grillowanego mięsa rozniesie się po całym ogródku, dania z grilla można przyrządzić także na elektrycznym ruszcie.

Przekąski na majówkę – co zaproponować, jeśli nie prowadzisz restauracji?

O ile restauratorzy mają całkiem sporo możliwości, by zaskoczyć klientów podczas długiego weekendu, w przypadku barów o nowości może być trudno. Tu z pomocą przychodzą wszelkiego rodzaju przekąski na majówkę na ciepło i na zimno. Nawet jeśli na co dzień serwujemy przede wszystkim napoje alkoholowe, warto zaproponować klientom coś więcej, by po prostu spędzili w naszym lokalu więcej czasu. Przekąski na majówkę w najprostszym wydaniu to wszelkiego rodzaju zapiekanki, tosty czy tarty. Możemy serwować je z przeróżnymi sosami, od lubianego przez wszystkich sosu czosnkowego po piekielnie ostry sos Carolina. Zamiast zwykłych chipsów i paluszków serwujmy nachosy z sosem serowym, zapiekane tortille czy panierowany ser – tego rodzaju przekąski na majówkę idealnie sprawdzą się w roli dodatków do piwa.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.