Gastro Fajer, nocny market gastronomiczny, powraca na tarasy Spodka i Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach. Od 27 maja br. do końca sierpnia br., od środy do niedzieli, na miłośników dobrego jedzenia i picia czekać będą stoiska lokali gastronomicznych, foodtrucki, bary i przede wszystkim atmosfera, z której Gastro Fajer zdążył zasłynąć w poprzednich latach.
– Spodziewajcie się jak zwykle sporej dawki dobrego street food'u z lokalnych restauracji i food trucków z całej Polski. Oprócz tego wypatrujcie autorskich barów z uśmiechniętą ekipą polewającą koktajle, kraftowe piwka i inne sztosy – mówi Oskar Olszewski z Gastro Fajer. – Miesiąc temu wyświetliliśmy na fasadzie Spodka dziesięć pokrzepiających haseł. „Jeszcze będziemy razem" brzmiało jedno z nich. I się spełniło! Zaczynamy trzeci Gastro Fajer w sercu Katowic. I zapewniamy, że będzie jak trzeba, oczywiście zgodnie z wymaganiami i wszelkimi zaleceniami odnośnie bezpieczeństwa – dodaje.
Tegoroczna oferta Gastro Fajer opierać się będzie głównie na możliwości zakupu potraw serwowanych przez zmieniające się co tydzień food trucki oraz napojów w dwóch barach. Pierwsi goście Gastro Fajer 2020 będą mogli spróbować jedzenia i picia, które zaoferują m.in.: Struś Burger, BuffBus Pizza Truck, Oh My Ramen, Bike Cafe i inni.
W przestrzeni pomiędzy Spodkiem i Międzynarodowym Centrum Kongresowym znajdzie się maksymalna możliwa liczba miejsc siedzących wynikająca z wytycznych zwartych w rozporządzeniu rządowym dotyczącym funkcjonowania gastronomii. Wszystkie wymagane prawem odległości (w kolejce do baru, pomiędzy miejscami siedzącymi, itd.) wyznaczone będą w widoczny sposób. Środki do dezynfekcji rąk dostępne będą przy wejściu na teren marketu.
– Całość ponownie rozświetlimy girlandami i tym samym nadamy klimat, który wszyscy tak polubiliśmy w zeszłym sezonie. W czerwcu planujemy uruchomienie kina plenerowego. Pracujemy również nad bezpiecznymi strefami dla relaksu, gier i sztuki. Co dalej? Zobaczymy na co pozwolą realia – dodaje Oskar Olszewski z Gastro Fajer.
Ofertę gastronomiczną Gastro Fajer tworzyć będą zmieniający się wystawcy nie tylko z regionu. Wszystkie propozycje przygotowane będą do wzięcia na wynos lub zjedzenia na miejscu. Nie zabraknie klasyki street foodu: burgerów, pizzy czy zapiekanek, jak również wyszukanych, czasem powstających specjalnie na potrzeby nocnego marketu, dań różnych restauracji.
– Tegoroczny Gastro Fajer rozpoczyna się w zupełnie innej rzeczywistości niż jego dwie poprzednie edycje. Tym bardziej cieszymy się, że ponownie, w sąsiedztwie Spodka i Międzynarodowego Centrum Kongresowego, kontynuować będziemy dobre tradycje nocnego marketu gastronomicznego – mówi Marcin Stolarz, prezes firmy PTWP Event Center, która zarządza Spodkiem i Międzynarodowym Centrum Kongresowym. – Niech to będzie początek wyczekiwanego przez nas wszystkich powrotu do normalności i aktywności – dodaje.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.