Od 23 do 26 marca gdańska Stacja Food Hall organizuje czterodniowy Festiwal Syryjski, podczas którego będą serwowane orientalne dania i koktajle inspirowane kulinarnym dziedzictwem Bliskiego Wschodu.
Świeże warzywa, soczyste owoce granatu, aksamitny hummus, aromatyczne przyprawy oraz wyraziste pasty to główne składniki dań, które będziecie mogli posmakować podczas nadchodzącego Festiwalu Syryjskiego w gdańskiej Stacji Food Hall.
Nie spodziewajcie jednak, typowych i klasycznych bliskowschodnich dań! Bowiem Stacja Food Hall to aż 20 różnych kuchni z całego świata, które czerpiąc inspiracje z Bliskiego Wschodu, w najbliższych dniach przyrządzą dla Was festiwalowe dania fusion, a wśród nich m.in: California z wędzonym łososiem i hummusem – od SUSHI TIME, sycylijska pizza a’la lahmucan z mięsem mielonym i warzywami – od Mąka i Kawa, słodkie ciasto BASBUSA z semoliny, wiórek kokosa, płatków migdałów i jogurtu naturalnego polane syropem z esencją pomarańczową – od BŁOGO, a także włosko – orientalne papardelle – od TRAPPOLA, czy też gruzińskie kubdari z syryjskim farszem.
Podczas festiwalu, przy Barze Centralnym zamówić można będzie trzy niecodzienne koktajle na bazie arraku: brzoskwiniowy Arrak Punch z Martini, cytrusowy Arrak Highball, Syrian Sour z ziołowymi esencjami, a także hibiskusową domową lemoniadę, przyrządzana na miejscu.
Każdego dnia oryginalne dania syryjskie znajdziecie u Ismaila w koncepcie SYRIA-KUCHNIA ORIENTU, czyli gospodarza festiwalu.
Szczegóły znajdziecie na oficjalnej stronie Stacji Food Hall oraz w mediach społecznościowych.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.