Partnerzy portalu
Hot dogi jak zwykle zaskakują! Street foodowe trendy i inspiracje Hot dogi jak zwykle zaskakują; fot. unsplash.com / Canva

Hot dogi jak zwykle zaskakują! Street foodowe trendy i inspiracje

Hot dogi potrafią nas ostatnio zaskakiwać pojawiając się w różnych wersjach smakowych i z bardzo oryginalnymi dodatkami. Wielu trendsetterów twierdzi nawet, że hot dogi już niebawem wyprą burgery z piedestału street foodowych przysmaków. Przygotowaliśmy dla Was kilka ciekawych hot dogowych inspiracji - z Polski oraz z całego świata!

Autor: PP, Horecatrends.pl Data: 09 marca 2020 06:48

1. Wyścig po wege

Roślinny hot dog stał się już standardem! W ostatnim czasie moglibyśmy skosztować sporo nowości, takich jak hot dog z parówką wegańską przygotowaną na bazie białka z grochu oraz białka z ziemniaków na wybranych stacjach paliw PKN Orlen czy wege hot dog od IKEA Food. Jego główne składniki to: jarmuż, czerwona soczewica, komosa ryżowa, cebula, marchew, ziemniaki oraz przyprawy takie jak imbir, kurkuma, sól i pieprz. Hot dog w wersji wegetariańskiej serwowany jest z dodatkami w postaci słodko-pikantnej musztardy, marynowanej czerwonej kapusty oraz prażonej cebulki.

W Żabce, która dopiero niedawno wprowadziła wege hot dogi, roślinne parówki są oddzielone separatorem na rollerze, oznaczone stojaczkiem „bez mięsa”, a także serwowane innymi szczypcami niż tymi do mięsnych parówek.

2. Na każdą okazję

Wegańskie hot dogi pokazują, że nie tylko parówka czyni hot doga "prawdziwym". Instagram pełen jest inspiracji z różnych stron świata pokazujących, że połączenie amerykańskiego klasyka z charakterystycznymi składnikami z różnych stron świata może odmienić i nadać nowe oblicze hot dogom. Na śniadanie, obiad i kolację...

3. Polak potrafi...

Wszystkich tych wersji i o wiele więcej można już spróbować w polskich konceptach street foodowych serwujących hot dogi. A jest ich na prawdę sporo ciekawych.

4. Kukurydziane przysmaki

Corn dog (czasem nazywany cozy dog) to klasyka amerykańskiego fast foodu. Smażone na głębokim tłuszczu parówki, oblane ciastem kukurydzianym i podawane na patyku, to kwintesencja amerykańskiego, szybkiego, ulicznego jedzenia XX wieku.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.