Partnerzy portalu
Hot dogi jak zwykle zaskakują! Street foodowe trendy i inspiracje Hot dogi jak zwykle zaskakują; fot. unsplash.com / Canva

Hot dogi jak zwykle zaskakują! Street foodowe trendy i inspiracje

Autor: PP, Horecatrends.pl Data: 09 marca 2020 06:47

Hot dogi potrafią nas ostatnio zaskakiwać pojawiając się w różnych wersjach smakowych i z bardzo oryginalnymi dodatkami. Wielu trendsetterów twierdzi nawet, że hot dogi już niebawem wyprą burgery z piedestału street foodowych przysmaków. Przygotowaliśmy dla Was kilka ciekawych hot dogowych inspiracji - z Polski oraz z całego świata!

1. Wyścig po wege

Roślinny hot dog stał się już standardem! W ostatnim czasie moglibyśmy skosztować sporo nowości, takich jak hot dog z parówką wegańską przygotowaną na bazie białka z grochu oraz białka z ziemniaków na wybranych stacjach paliw PKN Orlen czy wege hot dog od IKEA Food. Jego główne składniki to: jarmuż, czerwona soczewica, komosa ryżowa, cebula, marchew, ziemniaki oraz przyprawy takie jak imbir, kurkuma, sól i pieprz. Hot dog w wersji wegetariańskiej serwowany jest z dodatkami w postaci słodko-pikantnej musztardy, marynowanej czerwonej kapusty oraz prażonej cebulki.

W Żabce, która dopiero niedawno wprowadziła wege hot dogi, roślinne parówki są oddzielone separatorem na rollerze, oznaczone stojaczkiem „bez mięsa”, a także serwowane innymi szczypcami niż tymi do mięsnych parówek.

2. Na każdą okazję

Wegańskie hot dogi pokazują, że nie tylko parówka czyni hot doga "prawdziwym". Instagram pełen jest inspiracji z różnych stron świata pokazujących, że połączenie amerykańskiego klasyka z charakterystycznymi składnikami z różnych stron świata może odmienić i nadać nowe oblicze hot dogom. Na śniadanie, obiad i kolację...

3. Polak potrafi...

Wszystkich tych wersji i o wiele więcej można już spróbować w polskich konceptach street foodowych serwujących hot dogi. A jest ich na prawdę sporo ciekawych.

4. Kukurydziane przysmaki

Corn dog (czasem nazywany cozy dog) to klasyka amerykańskiego fast foodu. Smażone na głębokim tłuszczu parówki, oblane ciastem kukurydzianym i podawane na patyku, to kwintesencja amerykańskiego, szybkiego, ulicznego jedzenia XX wieku.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz