Lody rzemieślnicze są na topie już od kilku sezonów. Jakie smaki zaoferować i co zrobić, żeby wyróżnić się z konceptem – podczas Gastro Fajer podpytaliśmy o to właścicieli Ideollo.
Jak tłumaczy Patrycja Woźniczko z Ideollo, aby wyróżnić się na lodowej scenie streetfoodowej, warto mieć nie tylko dobre, smaczne lody rzemieślnicze, ale też fajny pojazd.
Dobrze również zaproponować coś dodatkowo. W przypadku Ideollo są to ręcznie robione wafelki oblewane czekoladą z posypkami. Firma produkuje też desery – ciasto wypieczone w waflu, do którego następnie nakładane są lody.
Polecamy też: Kręcimy lody! 9 inspiracji Horecatrends.pl
A co jeżeli chodzi o smaki? Choć nie może zabraknąć tych klasycznych, jak śmietanka czy truskawka, dobrze dołączyć też te bardziej wymyślne, np. barwione węglem spożywczym czarne mascarpone kokosowe.
– Mieliśmy ostatnio piernik z wiśnią i orzechami, bezę pavlova, tort szwarcwaldzki. Widzę tendencję, by kosztować czegoś nowego – mówi Patrycja Woźniczko.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.