Partnerzy portalu
Krakowskie Zapusty zapraszają na wegańskie faworki 3. edycja Krakowskich Zapustów odbędzie się w Starej Zajezdni Kraków by De Silva

Krakowskie Zapusty zapraszają na wegańskie faworki

W niedzielę 23 lutego w Starej Zajezdni Kraków by De Silva odbędzie się trzecia edycja Krakowskich Zapustów. Wielkie smażenie chrustu, warsztaty i pokazy taneczne oraz spotkanie z regionalnymi producentami - czekają na odwiedzających w ostatnią niedzielę karnawału.

Autor: horecatrends.pl Data: 17 lutego 2020 13:03

Świętowanie Krakowskich Zapustów w Starej Zajezdni Kraków by De Silva (ul. Św. Wawrzyńca 12) rozpocznie się 23.02 o godzinie 10:00 i potrwa do 18:00. W tym roku program Zapustów powraca do swojej pierwotnej formuły - będzie więc zajadanie świeżego, chrupiącego chrustu i karnawałowe tańce. Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie przez cały dzień będą serwować tradycyjny ostatkowy chrust i róże karnawałowe. Faworki będą wegetariańskie, bo smażone na roślinnym oleju. Stara Zajezdnia poprowadzi warsztaty smażenia chrustu, które rozpoczną się o 10:15, 12:00, 13:00, 15:15, 17:00. 

W Starej Zajezdni pojawi się w trakcie Zapustów wielu wystawców i producentów z regionu. Kawę zaparzy krakowska palarnia Coffee Proficiency. Krakowianie i turyści będą mogli także zaopatrzyć się w tradycyjne krakowskie produkty posiadające certyfikaty Chronionego Oznaczenia Geograficznego - kiełbasę Piaszczańską od znanej z Targu Pietruszkowego firmy Gawor i Chleb z Piekarni Handelka. Na miejscu będzie można także zakupić kozie sery od Baby Jagły, pierogi i krokiety Marii Zdebskiej, naturalne soki z Tłoczni Pawłowski i sery od Serowarni Podłazy. Na Zapustach pojawią się także przedstawiciele Wodociągów Krakowskich, którzy promować będą kranowiankę, czyli po prostu wodę z kranu, która doskonale nadaje się do picia. Nie zabraknie eko-strefy zabaw dla dzieci. 

Celem, jaki stawia sobie Miasto Kraków, jako Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej w roku 2020 w odpowiedzi  na współczesne oczekiwania jest propagowanie ekologicznego, zrównoważonego podejścia do wykorzystywania produktów pochodzenia naturalnego we współczesnej, świadomej gastronomii. Również Krakowskie Zapusty będą w tym roku bardziej eko, promując picie wody z kranu i chrust w wersji wegetariańskiej.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.