4 września 1949 r. w Berlinie podano pierwszą kiełbaskę currywurst. Kultowe danie uwielbiane jest nie tylko przez Niemców.
Pierwszą "Special Curry Bratwurst" zaserwowała w 1949 roku Herta Heuwer - berlińska właścicielka baru przekąskowego przy Kantstraße. Jak jej się udało stworzyć kultową streedfoodowyą przekąskę?
Niemieckie źródła podają, że Herta, dzięki handlowi z brytyjskimi żołnierzami, zdobyła trochę ketchupu i curry w proszku. Zmieszała je z papryką i innymi przyprawami, a następnie podała z podsmażoną, pokrojoną w plasterki gotowaną kiełbasą. Tak narodził się Currywurst.
Słodkie, pikantne kiełbaski od razu stały się hitem. W ciągu kilku lat Herta Heuwer otworzyła stały bar przekąskowy przy Kantstraße, który działał aż do lat 70. XX wieku.
Chociaż wielu innych sprzedawców próbowało ją naśladować, nigdy nie udało im się zdobyć oryginalnego przepisu.
Herta Heuwer nie zdradziła nikomu swojej tajemnicy. „Prawdziwy” Currywurst umarł więc wraz z nią w 1999 roku. Od tego czasu każdy sprzedawca kiełbas w Niemczech nadaje sosowi własną, niepowtarzalną wersję.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.