Partnerzy portalu
Pastrami Summer weźmie udział w finale European Street Food Awards Pastrami Summer weźmie udział w European Street Food Awards; fot. Facebook Pastrami Summer Barbecue

Pastrami Summer weźmie udział w finale European Street Food Awards

Autor: AW Data: 02 września 2022 13:39

Pastrami Summer Barbecue wygrało konkurs na najlepszego food trucka w Polsce. W październiku będzie reprezentować nasz kraj w Monachium na europejskim finale European Street Food Awards.

European Street Food Awards - Poland

26-28 sierpnia 2022 roku w Krakowie na placu przed Galerią Kazimierz odbył się konkurs na najlepszego food trucka w Polsce - European Street Food Awards Poland. To część międzynarodowej rywalizacji streetfoodowej, która będzie mieć finał 7-9 października w Monachium. 

Kim jest polski zwycięzca street foodu?

W konkursie zwyciężył food truck Pastrami Summer Barbecue z Leszna. 

Pastrami Summer to zespół młodych i kreatywnych ludzi zajaranych kulturą ulicznego jedzenia. Chcąc wprowadzić nowy trend w gastronomi postanowiliśmy wprowadzić na rynek jedną z najpopularniejszych kanapek w Stanach. Zafascynowani smakiem Pastrami, jego historią oraz skomplikowanym procesem produkcyjnym, osobiście udaliśmy się na kilka tygodni za ocean, aby wchłonąć i zrozumieć tamtejszą kulturę street foodu. Rozmowy z ludźmi z branży pozwoliły nam znaleźć odpowiedź na kilka nurtujących nas pytań. Od 2016 zjeżdzamy całą Polskę wzdłuż i wszerz (początkowo jako Letni Kredens) w celu popularyzacji Pastrami, biorąc udział w najbardziej prestiżowych zlotach Food Trucków - piszą założyciele konceptu.

To nie pierwsza wygrana Pastrami Summer. Food truck wygrał krajową edycję konkursu European Street Food Awards także w październiku 2020. Wówczas jednak europejski finał, który miał odbyć się w Szwecji, został odwołany ze względu na pandemię.

Co to  jest pastrami?

Jak tłumaczy na swojej stronie  Pastrami Summer, pastrami to długo marynowany mostek wołowy pieczony w gorącym dymie.

Jest to mostek wołowy, który w całości intensywnie marynujemy przez okres dwóch tygodni, następnie odsalamy i zanurzamy w kolejnej mieszance aromatycznych przypraw i poddajemy procesowi BBQ gorącym dymem olchowym w smokerze co nadaje mięsu intensywny i niepowtarzalny smak. Cały proces BBQ rozpoczynamy podsuszaniem, następnie wiele godzin wędzimy, na na końcu pieczemy po czym dajemy mięsu odpocząć.

Pastrami Summer Barbecue

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz