Partnerzy portalu
W Poznaniu XV edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku W Poznaniu XV edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku; fot. shutterstok

W Poznaniu XV edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku

Autor: PAP Data: 11 sierpnia 2021 15:21

W czwartek w Poznaniu rozpocznie się XV edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Jak przekonują organizatorzy, to największa impreza kulinarna w regionie i jeden z największych festiwalu tego typu w Polsce.

Od środy w wybranych poznańskich restauracjach można zamawiać tegoroczny festiwalowy hit - pyry z gzikiem, tradycyjne lokalne danie z ziemniaka, w wersji z liśćmi konopi.

Do niedzieli zaplanowano szereg degustacji, warsztatów, pokazów spotkań oraz konkursy kulinarne. Podczas festiwalu wybierana będzie najlepsza nalewka i najsmaczniejsze danie ze śledzia.

Jak poinformował w środę, w imieniu organizatorów wydarzenia, Wojciech Lewandowski, centralnym miejscem festiwalu będzie, podobnie, jak w poprzednich latach, Stary Rynek, na którym działał będzie Jarmark Dobrego Smaku.

"Niespieszny spacer pośród festiwalowych kramów pozwoli nam kulinarnie odwiedzić wiele zakątków Polski, skosztować serów z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, nalewek z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryb z Pomorza i Mazur, wędlin i sękaczy z Podlasia, win z Lubuskiego i Dolnego Śląska oraz piw rzemieślniczych z każdego zakątka kraju, zaopatrzyć się w miody, przetwory i prawdziwy chleb" - powiedział.

Jak dodał, na miejscu będzie można też kupić lub spróbować węgierskie langosze i tureckie baklawy, bałkański burek i słodkości z Azerbejdżanu, wietnamskie pierożki i bułgarski giuwecz, włoskie panini i greckie souvlaki.

Tradycją Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku jest konkurs kulinarny. W tym roku kucharze będą przygotowywać dania ze śledzia.

"Śledź od zawsze znajdował się w kartach naszych restauracji. Głównie pojawia się w formie przystawki, ale są też szefowi kuchni, którzy podają go jako danie główne. Wspierani przez szczecińskich Śledziożerców - gastronomiczną konfraternię, czczącą śledzia od niemal 20 lat, postanowiliśmy zorganizować w Poznaniu śledziową rywalizację" - powiedział Lewandowski.

W poprzednich latach podczas festiwalu mistrzowie kuchni przygotowywali w ramach konkursu m.in. dania z kaczki, chłodnik, czerninę, golonkę i tatara.

Od kilkunastu lat festiwalowi towarzyszy turniej Polska Nalewka Roku, organizowany z myślą o twórcach domowych nalewek z całej Polski. Po raz pierwszy zorganizowany zostanie Festiwal Polskich Alkoholi Rzemieślniczych, gdzie swoje trunki prezentować będą małe, niezależne destylarnie ginu, whisky, okowit i wódek.

Ciekawostką tegorocznej edycji festiwalu są też serwowane w wybranych poznańskich restauracjach lokalne dania - pyry z gzikiem - w wersji z liśćmi konopi.

"Po tym jak Robert Makłowicz stworzył swój autorski przepis na pyry z gzikiem na podpoznańskim polu konopi, szefowie kuchni inspirują się nim i w 10 lokalach dostępne będą pyry a la Makłowicz. Konopie w kuchni to nie nowość a powrót to zapomnianej tradycji. Wiedzą o tym doskonale również poznańscy szefowie kuchni, którzy zainspirowani pomysłem Roberta i dostępnością świetnej jakości produktu postanowili zaproponować gościom swoją wariację na temat konopnej pyry z gzikiem, ale też tworzyć inne dania z użyciem konopi właśnie" - powiedział Lewandowski.

Dań z liśćmi konopi można próbować już od środy. Szersze informacje o gastronomicznych atrakcjach Poznania oraz listę lokali biorących udział w festiwalowych wydarzeniach można znaleźć na stronie poznan.travel

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • Bożena z poznania

    Pyszna ta pyra z gzikiem polana olejem konopnym i posypana nasionami … próbowałam na festiwalu …. na jutro odtworzę ten przepis dla rodziny …. zdrowo i pysznie !!! Produkty dzis kupiłam w Konopnej Farmacji na Ratajczaka 33 dostałam od nich ulotkę na festiwalu maja świetne produkty z małych rodzinnych manufaktur …. jak otworzyłam ten olej z nasion konopii to nie mogłam się oprzeć aby dzis w nim na kolacje pomaczac sucha bułkę … przepysznie polecam spróbować olej konopny z marketu to już coś innego brak tego aromatu i smaku niestety