Partnerzy portalu
W Poznaniu XV edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku W Poznaniu XV edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku; fot. shutterstok

W Poznaniu XV edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku

W czwartek w Poznaniu rozpocznie się XV edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Jak przekonują organizatorzy, to największa impreza kulinarna w regionie i jeden z największych festiwalu tego typu w Polsce.

Autor: PAP Data: 11 sierpnia 2021 15:21

Od środy w wybranych poznańskich restauracjach można zamawiać tegoroczny festiwalowy hit - pyry z gzikiem, tradycyjne lokalne danie z ziemniaka, w wersji z liśćmi konopi.

Do niedzieli zaplanowano szereg degustacji, warsztatów, pokazów spotkań oraz konkursy kulinarne. Podczas festiwalu wybierana będzie najlepsza nalewka i najsmaczniejsze danie ze śledzia.

Jak poinformował w środę, w imieniu organizatorów wydarzenia, Wojciech Lewandowski, centralnym miejscem festiwalu będzie, podobnie, jak w poprzednich latach, Stary Rynek, na którym działał będzie Jarmark Dobrego Smaku.

"Niespieszny spacer pośród festiwalowych kramów pozwoli nam kulinarnie odwiedzić wiele zakątków Polski, skosztować serów z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, nalewek z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryb z Pomorza i Mazur, wędlin i sękaczy z Podlasia, win z Lubuskiego i Dolnego Śląska oraz piw rzemieślniczych z każdego zakątka kraju, zaopatrzyć się w miody, przetwory i prawdziwy chleb" - powiedział.

Jak dodał, na miejscu będzie można też kupić lub spróbować węgierskie langosze i tureckie baklawy, bałkański burek i słodkości z Azerbejdżanu, wietnamskie pierożki i bułgarski giuwecz, włoskie panini i greckie souvlaki.

Tradycją Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku jest konkurs kulinarny. W tym roku kucharze będą przygotowywać dania ze śledzia.

"Śledź od zawsze znajdował się w kartach naszych restauracji. Głównie pojawia się w formie przystawki, ale są też szefowi kuchni, którzy podają go jako danie główne. Wspierani przez szczecińskich Śledziożerców - gastronomiczną konfraternię, czczącą śledzia od niemal 20 lat, postanowiliśmy zorganizować w Poznaniu śledziową rywalizację" - powiedział Lewandowski.

W poprzednich latach podczas festiwalu mistrzowie kuchni przygotowywali w ramach konkursu m.in. dania z kaczki, chłodnik, czerninę, golonkę i tatara.

Od kilkunastu lat festiwalowi towarzyszy turniej Polska Nalewka Roku, organizowany z myślą o twórcach domowych nalewek z całej Polski. Po raz pierwszy zorganizowany zostanie Festiwal Polskich Alkoholi Rzemieślniczych, gdzie swoje trunki prezentować będą małe, niezależne destylarnie ginu, whisky, okowit i wódek.

Ciekawostką tegorocznej edycji festiwalu są też serwowane w wybranych poznańskich restauracjach lokalne dania - pyry z gzikiem - w wersji z liśćmi konopi.

"Po tym jak Robert Makłowicz stworzył swój autorski przepis na pyry z gzikiem na podpoznańskim polu konopi, szefowie kuchni inspirują się nim i w 10 lokalach dostępne będą pyry a la Makłowicz. Konopie w kuchni to nie nowość a powrót to zapomnianej tradycji. Wiedzą o tym doskonale również poznańscy szefowie kuchni, którzy zainspirowani pomysłem Roberta i dostępnością świetnej jakości produktu postanowili zaproponować gościom swoją wariację na temat konopnej pyry z gzikiem, ale też tworzyć inne dania z użyciem konopi właśnie" - powiedział Lewandowski.

Dań z liśćmi konopi można próbować już od środy. Szersze informacje o gastronomicznych atrakcjach Poznania oraz listę lokali biorących udział w festiwalowych wydarzeniach można znaleźć na stronie poznan.travel

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • Bożena z poznania

    Pyszna ta pyra z gzikiem polana olejem konopnym i posypana nasionami … próbowałam na festiwalu …. na jutro odtworzę ten przepis dla rodziny …. zdrowo i pysznie !!! Produkty dzis kupiłam w Konopnej Farmacji na Ratajczaka 33 dostałam od nich ulotkę na festiwalu maja świetne produkty z małych rodzinnych manufaktur …. jak otworzyłam ten olej z nasion konopii to nie mogłam się oprzeć aby dzis w nim na kolacje pomaczac sucha bułkę … przepysznie polecam spróbować olej konopny z marketu to już coś innego brak tego aromatu i smaku niestety

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.