Partnerzy portalu
Zakaz palenia węglem i drewnem uderza w miłośników dań z rusztu? fot. shutterstock

Zakaz palenia węglem i drewnem uderza w miłośników dań z rusztu?

Od 1 września 2019 w Krakowie zacznie obowiązywać zakaz palenia węglem i drewnem. Wszystko ze względu na duże zanieczyszczenie powietrza, czyli popularny smog. Nowe przepisy dotyczą również grilli stacjonarnych, czyli sprzętu ogrodowego, rożna w restauracji, czy rusztu w piwnych ogródkach.

Autor: horecatrends.pl Data: 06 marca 2019 10:08

 W Krakowie nowe przepisy zaczną obowiązywać jesienią. Czy więcej miast wprowadzi podobne obostrzenia? Miłośnicy potraw z rusztu nie są zachwyceni. Zdaniem Grill360.pl zamiast ograniczania wspólnego biesiadowania, wystarczy zadbać o zdrowe i bezpieczne dla środowiska grillowanie.

- Najlepszym rozwiązaniem jest zmiana naszych nawyków. Nie rozpalajmy grilla rozpałkami z marketu, benzyną, gazetą, dyktą, a tym bardziej drewnem lakierowanym. Wszystkie te wspomagacze posiadają w sobie porządną dawkę chemii, szkodliwą zarówno dla nas, jak i środowiska naturalnego. Pamiętajmy też, że przygotowywanie potraw na sprzęcie gazowym lub elektrycznym jest bardziej przyjazne naturze niż tradycyjne grillowanie – komentuje Michał Dobosz.

Kilka lat temu naukowcy z Politechniki Warszawskiej zbadali ilość i skład pyłu PM 2,5 w trzech typach grilli: węglowym opalanym węglem drzewnym, brykietem oraz gazowym zasilanym czystym propanem. Jak się okazało, najbardziej szkodliwy dla środowiska jest sprzęt tradycyjny. Grill węglowy emituje 27 razy więcej szkodliwego pyłu do atmosfery niż gazowy.

- Podczas grillowania na grillu węglowym wytapiający się tłuszcz spada na węgiel lub brykiet i wraz z powstającymi płomieniami opala mięso na ruszcie. Właśnie tak szkodliwe substancje lądują prosto na naszym talerzu – ostrzega Michał Dobosz, grill master Grill360.pl.  

To jednak nie wszystko. To samo badanie wykazało, że dym z węgla drzewnego zawiera aż 12 z 16 toksycznych substancji (w tym 5 rakotwórczych), brykiet – 13. W potrawach przygotowywanych na grillu gazowym nie odnotowano niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Podobne pomiary uzyskali naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego, którzy udowodnili, że kiełbaska przyrządzona na tradycyjnym sprzęcie zawiera 100 razy więcej szkodliwego benzo(a)pirenu niż paczka papierosów.

 

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.