10 lutego obchodzimy Światowy Dzień Roślin Strączkowych



www.horecatrends.pl - 10 lutego 2020 15:23


Dania z ciecierzycy, soczewicy, fasoli, grochu, soi są bogatym źródłem białka, błonnika, witamin z grupy B, żelaza, fosforu i wapnia. Dlatego są coraz częściej spożywane jako zamienniki mięsa. 10 lutego obchodzimy Światowy Dzień Roślin Strączkowych!

Celem święta, które po raz pierwszy obchodziliśmy w 2018 roku, jest uświadamianie ludzi na temat korzyści jakie przynosi spożywanie roślin strączkowych. 

Dietę bogatą w nasiona roślin strączkowych promują weganie i wegetarianie, ponieważ świetnie zastępują białko pochodzące z mięsa.

Rośliny strączkowe stanowią skłądnik wielu dań kuchni narodowych i regionalnych, takich jak hummus, daal, pieczona czerwona fasola. 

Suche nasiona roślin strączkowych mają również wpływ na światową gospodarkę. Są one powszechnie produkowane i spożywane w krajach rozwijających się. Mogę być uprawiane dla własnego spożycia lub w celach handlowych. Eksperci przewidują, że w przyszłości handel nasionami roślin strączkowych będzie wzrastać. Jednak produkcja nie będzie nadążać za popytem. Stały wzrost liczby ludności w krajach rozwijających się spowoduję, że będą one musiały polegać na imporcie tych nasion.

Garść inspiracji z okazji tego nietypowego świąta:

{instagram;https://www.instagram.com/p/B7D9YGiA0x1/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/B4uHeUjA5zh/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/B625irHlDQk/}