Partner portalu
10 lutego obchodzimy Światowy Dzień Roślin Strączkowych Światowy Dzień Roślin Strączkowych; fot. unsplash.com

10 lutego obchodzimy Światowy Dzień Roślin Strączkowych

Dania z ciecierzycy, soczewicy, fasoli, grochu, soi są bogatym źródłem białka, błonnika, witamin z grupy B, żelaza, fosforu i wapnia. Dlatego są coraz częściej spożywane jako zamienniki mięsa. 10 lutego obchodzimy Światowy Dzień Roślin Strączkowych!

Autor: www.horecatrends.pl Data: 10 lutego 2020 15:23

Celem święta, które po raz pierwszy obchodziliśmy w 2018 roku, jest uświadamianie ludzi na temat korzyści jakie przynosi spożywanie roślin strączkowych. 

Dietę bogatą w nasiona roślin strączkowych promują weganie i wegetarianie, ponieważ świetnie zastępują białko pochodzące z mięsa.

Rośliny strączkowe stanowią skłądnik wielu dań kuchni narodowych i regionalnych, takich jak hummus, daal, pieczona czerwona fasola. 

Suche nasiona roślin strączkowych mają również wpływ na światową gospodarkę. Są one powszechnie produkowane i spożywane w krajach rozwijających się. Mogę być uprawiane dla własnego spożycia lub w celach handlowych. Eksperci przewidują, że w przyszłości handel nasionami roślin strączkowych będzie wzrastać. Jednak produkcja nie będzie nadążać za popytem. Stały wzrost liczby ludności w krajach rozwijających się spowoduję, że będą one musiały polegać na imporcie tych nasion.

Garść inspiracji z okazji tego nietypowego świąta:

View this post on Instagram

🇬🇧🇪🇸⬇️ Gołąbki z soczewicą, fetą i ziemniakami. Przepis przypominajka pod postem - w porcji mamy dwa duże albo 3 mniejsze gołąbki - wszystko zależy od kapusty:) Ci, którzy już jedli mówią, że to udoskonalony farsz do ruskich pierogów:) I coś w tym jest! Gołąbki delikatne, wyjątkowe, bogate, zdrowe. I łatwe do zrobienia! Często piszecie, że jeszcze nie zawijaliście gołąbków i nie macie odwagi - w relacji zdjęcia poglądowe:) Wspaniałego popołudnia Kochani! Pamiętajcie o eBooku, do 15 stycznia w promocyjnej cenie 28,56 zł - link w bio @praktykulinarni 💚 Cabbage leaves stuffed with lentils, feta and potatoes. Happy afternoon my Dear Friends! 💚 Hojas de col rellenos de lentejas, feta y patatas. Buenas tardes Amigos! 💚 6 porcji po 419 kcal ✔️Kapusta 1 główka (biała, włoska) ✔️Ziemniaki 500 g ✔️Soczewica czerwona 350 g ✔️Cebula średnia 2 szt. ✔️Olej 3 łyżki ✔️Feta 150 g ✔️Przecier pomidorowy 500 ml ✔️Pieprz świeżo mielony ✔️Koperek 1-2 łyżki posiekanego 1️⃣ Ugotuj soczewicę do miękkości (15 minut), wystudź. Osobno ugotuj ziemniaki, rozgnieć tłuczkiem. Dodaj do soczewicy razem z pokruszoną fetą i zeszkloną na oleju drobno posiekaną cebulą. Przypraw obficie pieprzem. 2️⃣ Z kapusty wytnij głąb i ostrożnie zdejmij liście (jeśli główka jest bardzo ścisła to przed zdejmowaniem liści usuń głąb, podgotuj kapustę w całości i przestudź). 3️⃣ Na liście nałóż farsz, zroluj. Naczynie do zapiekania wyłóż małymi liśćmi, które zostały z kapusty. Ułóż gołąbki. 4️⃣ Wlej przecier i szklankę lub dwie wody. Przykryj luźno folią aluminiową (zrób w niej 2-3 otwory, przez które wyjdzie powietrze) i piecz przez 30-35 minut w temp. 180 stopni. Gołąbki możesz też ugotować. . . . . . #gołąbki #kapusta #soczewica #wege #dieta #fitprzepisy #cleaneats #czystamicha #feta #ziemniaki #ruskiepierogi #lentils #potatoes #polskakuchnia #faszerowane #obiad #zdrowadieta #healthyhabits #fitspiration #zdroweprzepisy #przepis #eatfit #fitfam #foodislife #kolacja #obiadek #sospomidorowy

A post shared by Beata Gratkowska (@praktykulinarni) on

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.