10 rzeczy, które trzeba zrobić (i zjeść) latem, czyli wakacyjny dekalog foodies



PM,AW/horecatrends.pl - 29 lipca 2019 07:34


Już za chwilę połowa wakacji. Przypominamy nasz autorski wakacyjny gastro dekalog, w którym zwracamy uwagę, co i gdzie warto zjeść, na co uważać, jakich gastro imprez nie można przegapić i jak powinien wyglądać savoir-vivre prawdziwych foodies.

1. Zwiedzaj i smakuj jak turysta kulinarny

Gdziekolwiek się wybieracie, pamiętajcie, by jeść lokalnie i próbować regionalnych specjałów. Już wcześniej warto poszukać informacji, z jakich produktów słynie dany region, co warto odwiedzić i czego spróbować.

Na miejscu odwiedźcie choć jedną restaurację, która ma w menu potrawy regionalne i podpytajcie kelnera o historię danego dania. Czasami takie informacje są już zapisane w menu, a czasem jedna opowieść rodzi miłość do miejsca na długie lata.   

Zachęcamy, by rozejrzeć się za miejscowymi festiwalami produktów tradycyjnych i regionalnych. Nawet w małym mieście można trafić na takie perełki – ogłoszenia o weekendzie z produktami tradycyjnymi. To tam można dotrzeć do małych, lokalnych producentów, ekspertów w danych przysmakach.

W Polsce przed turystami otwiera się też coraz więcej winiarni, browarów, a nawet młynów. W wakacje oblężenie przeżywają muzea produktów, np. Żywe Muzeum Piernika w Toruniu czy Żywe muzeum Rogala Świętomarcińskiego w Poznaniu.  

{instagram;https://www.instagram.com/p/By41bOtg_Ql/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/BxeHCNiIAAP/}

2. Odpocznij w mieście pod parasolem

Pamiętajcie, wakacje to nie tylko odległe voyage, ale też "lato w mieście". Ludzi na ulicach jakby mniej, więc łatwiej znaleźć miejsce w ogórkach restauracyjnych.

Właściciele starają się, aby przy lokalach stworzyć bajkowe miejsca z parasolkami, leżakami i wszechobecną zielenią! Jeśli dodać do tego pyszne jedzenie, to brzmi jak krótki przepis na chwilę szczęścia.

{instagram;https://www.instagram.com/p/By2axTUoGPJ/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/ByKAPhBjMs_/}

3. Na gastro event marsz!

Pod koniec tygodnia warto też udać się na wieczorny gastro event na świeżym powietrzu! W końcu weekendy są od tego, żeby dobrze i ciekawie zjeść, potańczyć, ale też poznać nowe trendy czy dotknąć kultury. A wieczorami na świeżym powietrzu znika ten dystans, który czasem może przytłaczać w restauracjach, galeriach czy teatrach! Dlatego "swoboda", czyli nocne targi, markety i gastro imprezy królują w letnim sezonie w większości większych miast Polski. Czytaj też: 5 nocnych gastro eventów, które zdominują lato 2019!

{instagram;https://www.instagram.com/p/BxrbT7mov8G/}

W tym roku pojawiło się sporo nowych eventów. W Warszawie street food rozkwita po obu stronach Wisły! 

Bulwary Wiślane czekają na nowych najemców, naprzeciwko „Poniatówki” powstał WIR – pierwsza pływająca platforma skupiająca atrakcje kulturalne, rozrywkowe i sportowe letniego sezonu, a na prawym brzegu Wisły, przy Wale Miedzeszyńskim powstał "Lunapark".

{instagram;https://www.instagram.com/p/Byn4vProoeY/}

Nową miejscówkę ma też Karków. W weekend 26-28 lipca ruszyła Nocna Zmiana.

{instagram;https://www.instagram.com/p/B0di5rzIppV/}

4. Jedz sezonowe

Kiedy temperatury za oknem przekraczają 20 st.C nasze podniebienia łakną nowych, orzeźwiających smaków! Dlatego na bok odstawiamy ciepłe przekąski i napoje, zastępując je lekkimi drinkami, mrożoną kawą i cold brew oraz lekkimi daniami i deserami na bazie sezonowych owoców i warzyw.

W okresie występowania owoców i warzyw starajmy się je „wykorzystywać” do granic możliwości. Sezonowe produkty są znacznie zdrowsze, bo nie muszą być faszerowane konserwantami, by przetrwać transport z dalekich krajów. Sezonowe przysmaki pochodzą najczęściej od lokalnych rolników i temu zawdzięczamy ich niezliczone wartości odżywcze i niższe ceny w stosunku do produktów importowanych. Sezonowe warzywa i owoce są nie tylko smaczne, ale i bogate w witaminy i składniki mineralne, dzięki którym zachowujemy zdrowie, urodę i dobre samopoczucie.

I do tego ten smak - nie do podrobienia zimą!

{instagram;https://www.instagram.com/p/Bys0o83oCKX/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/BzCvB9UoCYW/}

5. Rób przetwory

Aby cieszyć się tymi letnimi smakami w innych porach roku, wybieramy przetwory. W tym roku namawiamy Was do przygotowania samodzielnie kilku "sentymentalnych" słoiczków przetworów z owoców (dżemy, konfitury, marmolady, frużeliny, galaretki i powidła) lub z warzyw, czyli głównie przeciery i różnego rodzaju marynaty.

Takie słoiki kojarzą się z latem zamkniętym w słoiczkach i kiedy w sklepach trudniej o dojrzewające w słońcu owoce i warzywa, wystarczy otworzyć jeden słoik z domowej spiżarni i cieszyć się wspaniałym, owocowym smakiem. Wykorzystując przetwory z owoców, można upiec ciasto, przygotować polewę do lodów lub zastąpić nimi sałatkę do obiadu. 

W tym roku Instagram inspiruje kwiatami bzu. Można z nich zrobić syrop oraz dodać do konfitury.  

{instagram;https://www.instagram.com/p/ByUf7ghojlS/}

Robienie przetworów zyskuje na znaczeniu w dobie mody na kiszonki:

{instagram;https://www.instagram.com/p/ByeyCoVnBRi/}

6. Spróbuj nowych lodów

Od kilku sezonów modne stało się zajadanie lodami tajskimi i rzemieślniczymi. W to lato wśród hitów wymienia się także lodowe sandwiche i tacos, naturalne sorbety oraz czarne i szare w "mrocznych" wafelkach.

{instagram;https://www.instagram.com/p/BynEAVboeyI/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/Bx2TPfAncKY/}

Warto próbować nowych smaków i form lodów, gdyż sezon na nie szybko się kończy, a od jesieni do wiosny wybór jest bardzo skromny i często ogranicza się do wysp w centrach handlowych. My też zachęcamy do kilku lodowych nowości: Kręcimy lody! 9 inspiracji Horecatrends.pl

7. Strzeż się salmonelli!

Pamiętajcie, że wraz z rosnącą temperaturą rośnie też ryzyko zakażeń pokarmowych.

Salmonella to nie choroba, jak się często uważa, a rodzaj bakterii. Istnieje jej aż 2300 szczepów i większość z nich powoduje salmonellozę – chorobę układu pokarmowego. Do jej objawów należą wymioty, bóle brzucha, bóle głowy. Pałeczki salmonelli dostają się do organizmu najczęściej poprzez zakażoną żywność. Najczęściej jest to mięso, jaja czy mleko.

Aby uniknąć zakażenia należy, szczególnie latem, uważać na to, co jemy. Największe ryzyko niesie spożywanie mięsa drobiowego, jajek (szczególnie surowych lub półsurowych), mleko ale także brudne owoce i warzywa. Ryzyko niosą też przetwory mięsne i jajeczne: mięsne galaretki, majonezy, kremy, serniki na zimno. Nie jedzmy też lodów niewiadomego pochodzenia, koglu-moglu, tatara czy produktów powtórnie zamrażanych.

{fb;https://www.facebook.com/GISgovpl/posts/2421842727865764}

 

8. Posprzątaj (nie tylko) po sobie

Lato to niestety czas nadużywania plastikowych tacek i sztućców, porozrzucanych butelek i puszek. Co możemy z tym zrobić? Nie tylko samemu nie śmiecić, ale też zabrać ze sobą taką butelkę z lasu czy plaży.

{instagram;https://www.instagram.com/p/BntOGS1hc9I/?fbclid=IwAR2alOeaKk1MsVBAZhXl-ASjLL6-MDni6uceLJadBdRXhVROUFKoXC1JsA4}

Ponoć przez jeden weekend and brzegiem Wisły mieszkańcy Warszawy produkują średnio 30 ton odpadów. Z czego, jak łatwo się domyślić, większość leży obok kosza. Jak podaje portal naszemiasto.warszawa, co weekend nad uporządkowaniem przestrzeni wokół rzeki pracuje, aż 60 osób. Mimo dużej ilości rozstawionych koszy – butelki po piwie i napojach, pudełka po pizzy, czy opakowania po jedzeniu z food trucków (np. plastikowe sztućce i słomki) lądują na trawie. Cześć pewnie także w wodzie. To zastanawia, aby zacząć od prostych gestów, sprzątania wokół siebie i ograniczania kupowania produktów w jednorazowych opakowaniach.

{instagram;https://www.instagram.com/p/Byhqpx7CJ51/} 

9. Z własnym kubkiem i sztućcami

Woda w własnych butelkach wielorazowych to ostatnio bardzo modny gadżet. Podobnie jak kawa kupowania w kawiarni do własnego kubka. Designerzy prześcigają się w projektowaniu takich właśnie produktów, a także menażek i sztućców wielorazowego użytku. Spróbujecie z takim ekwipunkiem wybrać się na zlot foodtrucków albo na jeden z nocnych marketów?

{instagram;https://www.instagram.com/p/ByKDJAfIewB/}

 

10. Nie zapominaj o zasilaniu Instagrama!

Wakacje mogą być nieocenionym źródłem gastroinspiracji. Dzielcie się nimi obficie i oznaczacie miejsca, w których warto jeść. To potężna baza danych dla innych foodies. Oznaczajcie też nas #latozhorecatrends ! Nasza redakcja też musi gdzieś szukać inspiracji ;)

{instagram;https://www.instagram.com/p/BzEKY6cIyVO/}

Zobaczcie też koniecznie: FestiwaLove inspiracje - 5 muzycznych imprez, które są ucztą dla ducha ale i ciała