Partnerzy portalu
10 rzeczy, które trzeba zrobić (i zjeść) latem, czyli wakacyjny dekalog foodies fot. unsplash.com / shutterstock.com

10 rzeczy, które trzeba zrobić (i zjeść) latem, czyli wakacyjny dekalog foodies

Tadam! Rozpoczęły się wakacje. Z tej okazji w ramach inspiracji horecatrends.pl prezentujemy nasz autorski wakacyjny gastro dekalog. Zwracamy uwagę, co i gdzie warto zjeść, na co uważać, jakich gastro imprez nie można przegapić i jak powinien wyglądać savoir-vivre prawdziwych foodies!

Autor: PM,AW/horecatrends.pl Data: 24 czerwca 2019 08:48

1. Zwiedzaj i smakuj jak turysta kulinarny

Gdziekolwiek się wybieracie, pamiętajcie, by jeść lokalnie i próbować regionalnych specjałów. Już wcześniej warto poszukać informacji, z jakich produktów słynie dany region, co warto odwiedzić i czego spróbować.

Na miejscu odwiedźcie choć jedną restaurację, która ma w menu potrawy regionalne i podpytajcie kelnera o historię danego dania. Czasami takie informacje są już zapisane w menu, a czasem jedna opowieść rodzi miłość do miejsca na długie lata.   

Zachęcamy, by rozejrzeć się za miejscowymi festiwalami produktów tradycyjnych i regionalnych. Nawet w małym mieście można trafić na takie perełki – ogłoszenia o weekendzie z produktami tradycyjnymi. To tam można dotrzeć do małych, lokalnych producentów, ekspertów w danych przysmakach.

W Polsce przed turystami otwiera się też coraz więcej winiarni, browarów, a nawet młynów. W wakacje oblężenie przeżywają muzea produktów, np. Żywe Muzeum Piernika w Toruniu czy Żywe muzeum Rogala Świętomarcińskiego w Poznaniu.  

View this post on Instagram

Maj w Zakopanem przypomniał sobie chyba o styczniu i mojej styczniowej degustacji żurawin i oscypków. Śnieg, chłód. Biało! Poddaję się, nie wstaję! ❄️😌 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Składniki: — 500 g żurawiny — 150 g cukru — 1/4 szklanki wody ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Wykonanie: 1. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i gotujemy syrop. 2. Dodajemy żurawinę i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając aby się nie przypaliła. 3. Gotujemy do momentu aż żurawina zgęstnieje. 4. Przekładamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. — Po ostygnięciu jest gotowa do podania. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ——— ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 💬 „Potrzebni są nam ludzie o mocnym kręgosłupie, który nie chwieje się wraz z każdą zmianą wiatru. Decyduje o tym posiadanie hierarchii wartości, do której jest się przywiązanym i z której nie zamierza się rezygnować. Uparta obrona tych wartości stanowi o postawie, którą nazywamy godnością. Potrzebni są nam ludzie wrażliwi na krzywdę i niezasłużone przywileje, ludzie, którzy spieszą innym z pomocą i nie odwracają się od przyjaciół, gdy im się nie powiedzie. Walczą, gdy zachodzi po temu potrzeba, przestrzegają reguł gry, nie rzucają się w trzech na jednego i nie kopią pokonanych. Potrzebni są nam ludzie uczciwi wobec siebie i wobec innych, ludzie, którym się ufa. Brak zaufania bowiem w obcowaniu z ludźmi czyni społeczeństwo chorym.” ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ — Maria Ossowska, polska etyk, teoretyk i socjolog moralności ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ . . . . #oscypek #żurawina #zakopane #śnieg #majówka #tatry #foodstyling #haft #ser #góry #podhale #kuchnia #cytaty #countrylife #fotografiakulinarna #foodiefeature #dziendobry #smacznie #regionalnie #food52 #owoce #kożuch #poranek #wełna #wiosna #jedzenie #vscopoland #rukola #rękawiczki @BeautifulDestinations

A post shared by Jola ↟ Zakopane (@regionalnie) on

2. Odpocznij w mieście pod parasolem

Pamiętajcie, wakacje to nie tylko odległe voyage, ale też "lato w mieście". Ludzi na ulicach jakby mniej, więc łatwiej znaleźć miejsce w ogórkach restauracyjnych.

Właściciele starają się, aby przy lokalach stworzyć bajkowe miejsca z parasolkami, leżakami i wszechobecną zielenią! Jeśli dodać do tego pyszne jedzenie, to brzmi jak krótki przepis na chwilę szczęścia.

3. Na gastro event marsz!

Pod koniec tygodnia warto też udać się na wieczorny gastro event na świeżym powietrzu! W końcu weekendy są od tego, żeby dobrze i ciekawie zjeść, potańczyć, ale też poznać nowe trendy czy dotknąć kultury. A wieczorami na świeżym powietrzu znika ten dystans, który czasem może przytłaczać w restauracjach, galeriach czy teatrach! Dlatego "swoboda", czyli nocne targi, markety i gastro imprezy królują w letnim sezonie w większości większych miast Polski. 

W tym roku pojawiło się sporo nowych eventów. W Warszawie street food rozkwita po obu stronach Wisły! 

Bulwary Wiślane czekają na nowych najemców, naprzeciwko „Poniatówki” powstał WIR – pierwsza pływająca platforma skupiająca atrakcje kulturalne, rozrywkowe i sportowe letniego sezonu, a na prawym brzegu Wisły, przy Wale Miedzeszyńskim powstał "Lunapark".

4. Jedz sezonowe

Kiedy temperatury za oknem przekraczają 20 st.C nasze podniebienia łakną nowych, orzeźwiających smaków! Dlatego na bok odstawiamy ciepłe przekąski i napoje, zastępując je lekkimi drinkami, mrożoną kawą i cold brew oraz lekkimi daniami i deserami na bazie sezonowych owoców i warzyw.

W okresie występowania owoców i warzyw starajmy się je „wykorzystywać” do granic możliwości. Sezonowe produkty są znacznie zdrowsze, bo nie muszą być faszerowane konserwantami, by przetrwać transport z dalekich krajów. Sezonowe przysmaki pochodzą najczęściej od lokalnych rolników i temu zawdzięczamy ich niezliczone wartości odżywcze i niższe ceny w stosunku do produktów importowanych. Sezonowe warzywa i owoce są nie tylko smaczne, ale i bogate w witaminy i składniki mineralne, dzięki którym zachowujemy zdrowie, urodę i dobre samopoczucie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.