Partner portalu
11 listopada dniem gęsiny. W promocję zaangażowani znani szefowie kuchni i restauracje fot. shutterstock.com

11 listopada dniem gęsiny. W promocję zaangażowani znani szefowie kuchni i restauracje

Tłumy uczestników zanotowano przez dwa dni w 10. edycji Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny w Przysieku k. Torunia. Tymczasem w Poznaniu dzień upłynął pod znakiem smakowania gęsiny i rogali świętomarcińskich.

Autor: PAP / horecatrends.pl Data: 11 listopada 2018 20:58

Dzień Świętego Marcina od 10 lat obchodzony jest w woj. kujawsko-pomorskim pod znakiem gęsiny. Wszyscy uczestnicy festiwalu mogli skosztować potraw z tego mięsa, a także wziąć udział w prezentacjach kulinarnych, m.in. znanego kucharza, dziennikarza i podróżnika Roberta Makłowicza, Katarzyny Meller czy Giancarlo Russo.

W tym roku na festiwalu stworzono także otwartą scenę poezji patriotycznej. Jak co roku odbywały się także przedstawienia teatralne, warsztaty artystyczne czy filmowe projekcje kulinarne. Jednym z najważniejszych punktów był oczywiście kiermasz gęsinowy.

W asortymencie setek wystawców w Przysieku k. Torunia znalazło się ponad sto potraw z gęsiny, m.in. pierogi, pasztety, okrasa, kiełbasy, gęsie żołądki czy gęś duszona, pieczona i smażona - dosłownie w każdej postaci.

Gęsinę smakowano 11 listopada także w Poznaniu. W ramach akcji upowszechniającej gęsie mięso, przez niemal cały dzień w centrum stolicy Wielkopolski odbyły się degustacje, pokazy kulinarne i konkursy.

Jak podkreślają organizatorzy przedsięwzięcia pod hasłem "Gęsina na imieninach", gęsie mięso to drugi, obok rogali świętomarcińskich, przysmak, którym w niedzielę objadać się będą poznaniacy. Zalecają też na ten dzień świąteczne menu: najpierw coś z gęsi, a na deser rogale.

Prezes Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu Juliusz Podolski powiedział PAP, że jeszcze w połowie XIX wieku, nikt nie wyobrażał sobie kolacji na św. Marcina bez pieczonej gęsi. Podolski jest pomysłodawcą organizowanego w Poznaniu przed 11 listopada ogólnopolskiego konkursu na najlepsze danie z gęsi. W tym roku w rywalizacji wzięło udział ok. 20 restauracji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.