Partnerzy portalu
11 listopada dniem gęsiny. W promocję zaangażowani znani szefowie kuchni i restauracje fot. shutterstock.com

11 listopada dniem gęsiny. W promocję zaangażowani znani szefowie kuchni i restauracje

Autor: PAP / horecatrends.pl Data: 11 listopada 2018 20:58

Tłumy uczestników zanotowano przez dwa dni w 10. edycji Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny w Przysieku k. Torunia. Tymczasem w Poznaniu dzień upłynął pod znakiem smakowania gęsiny i rogali świętomarcińskich.

Dzień Świętego Marcina od 10 lat obchodzony jest w woj. kujawsko-pomorskim pod znakiem gęsiny. Wszyscy uczestnicy festiwalu mogli skosztować potraw z tego mięsa, a także wziąć udział w prezentacjach kulinarnych, m.in. znanego kucharza, dziennikarza i podróżnika Roberta Makłowicza, Katarzyny Meller czy Giancarlo Russo.

W tym roku na festiwalu stworzono także otwartą scenę poezji patriotycznej. Jak co roku odbywały się także przedstawienia teatralne, warsztaty artystyczne czy filmowe projekcje kulinarne. Jednym z najważniejszych punktów był oczywiście kiermasz gęsinowy.

W asortymencie setek wystawców w Przysieku k. Torunia znalazło się ponad sto potraw z gęsiny, m.in. pierogi, pasztety, okrasa, kiełbasy, gęsie żołądki czy gęś duszona, pieczona i smażona - dosłownie w każdej postaci.

Gęsinę smakowano 11 listopada także w Poznaniu. W ramach akcji upowszechniającej gęsie mięso, przez niemal cały dzień w centrum stolicy Wielkopolski odbyły się degustacje, pokazy kulinarne i konkursy.

Jak podkreślają organizatorzy przedsięwzięcia pod hasłem "Gęsina na imieninach", gęsie mięso to drugi, obok rogali świętomarcińskich, przysmak, którym w niedzielę objadać się będą poznaniacy. Zalecają też na ten dzień świąteczne menu: najpierw coś z gęsi, a na deser rogale.

Prezes Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu Juliusz Podolski powiedział PAP, że jeszcze w połowie XIX wieku, nikt nie wyobrażał sobie kolacji na św. Marcina bez pieczonej gęsi. Podolski jest pomysłodawcą organizowanego w Poznaniu przed 11 listopada ogólnopolskiego konkursu na najlepsze danie z gęsi. W tym roku w rywalizacji wzięło udział ok. 20 restauracji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz