13 stycznia to Dzień Polskiej Wódki



oprac. AW - 13 stycznia 2021 10:50


Wódka jest trunkiem, który jest znany na całym świecie i kojarzony z Polską. Dzień Polskiej Wódki obchodzony jest od 2013 roku.

13 stycznia jest ważnym dniem dla Polskiej Wódki, która tak jak francuski koniak, czy szkocka whisky jest wpisana na listę chronionych oznaczeń geograficznych.

{instagram;https://www.instagram.com/p/CYo34cvIwtC/}

Z badania przeprowadzonego dla Fundacji Polska Wódka wynika, że tylko 1/3 Polaków wie, iż kolebką tego trunku jest nasz kraj.

Czym jest polska wódka?

Polska Wódka/Polish Vodka to:  "Wódka niezawierająca dodatków innych niż woda albo wódka smakowa o nadanym dominującym smaku innym niż smak surowców użytych do jej wyrobu, zawierająca naturalne środki aromatyczne, a w szczególnych przypadkach barwniki o maksymalnym poziomie cukru wyrażonym jako cukier inwertowany nieprzekraczającym 100 gramów na litr czystego alkoholu

– otrzymana z alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego uzyskanego z żyta, pszenicy, jęczmienia, owsa lub pszenżyta albo ziemniaków, uprawianych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, której wszystkie etapy wyrobu odbywają się na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej i która może być leżakowana w celu nadania jej szczególnych wartości organoleptycznych”.

Polska producentem wódki

Polska jest największym producentem wódki w Unii Europejskiej oraz czwartym na świecie po Rosji, USA i Ukrainie. Co więcej, według niezbitych faktów historycznych, to właśnie nasz kraj jest uznawany za ojczyznę wódki. 

Jak pić wódkę?

Jak podaje Stowarzyszenie Polska Wódka, wódkę degustujemy w trzech etapach: poprzez aromat, smak i tzw. finisz.

Aby w pełni docenić smak wódki musi być ona podana w idealny sposób.

Czystą wódkę pijemy schłodzoną, ale nie zmrożoną. Zalecana temperatura to 6-8⁰C. Wódka jest przyjemnie chłodna, a jednocześnie nadal możliwe jest rozpoznanie aromatów trunku. Należy zrezygnować z mrożenia wódki, ponieważ każda zamrożona wódka smakuje tak samo. Wydobycie pełni smaku i aromatu wódki możliwe jest w temperaturze pokojowej.

Najlepiej podawać wódkę w kieliszkach do wódki w kształcie tulipana lub cylindra.

Wódkę należy sączyć powoli, aby jak najdłużej delektować się smakiem i poczuć końcowy efekt.

Smaki wódki

Wódki pszeniczne charakteryzują się słodkimi i ciepłymi nutami korzennym.
Wódki żytnie to aksamitny posmak i bogactwo smaku.
Wódki ziemniaczane pozostawiają uczucie kremowości.