Partnerzy portalu
144-letnie wino Leon XIII sprowadzono do delikatesów w Polsce. Ile kosztuje? Leon XIII to prawdopodobnie najstarsze wino w Polsce/ fot. Unsplash, mat. prasowe

144-letnie wino Leon XIII sprowadzono do delikatesów w Polsce. Ile kosztuje?

Autor: AK/portalspozywczy.pl Data: 18 lutego 2022 09:40

Prawdopodobnie najstarszym winem, jakie można dziś kupić w Polsce, jest Leon XIII Pedro Ximénez, wyprodukowane w hiszpańskiej winiarni González Byass w roku 1878. Dwie butelki tego unikatowego produktu zostały sprowadzone do kraju przez Dom Wina na zamówienie kieleckich delikatesów Wehikuł Smaku.

Historia tych dwóch butelek wiąże się z papiestwem. Pedro Nolasco González de Soto, syn założyciela winiarni González Byass  - jednej z najsłynniejszych andaluzyjskich bodeg - zadedykował wino nowo wybranemu papieżowi Leonowi XIII (pontyfikat w latach 1878-1903). Z archiwów wynika, że trunek mógł zostać wyprodukowany przez samego założyciela winiarni, Manuela Marię Gonzaleza. Przez kolejne 144 lata, 80- litrowa beczka z winem spoczywała nietknięta w ogromnych magazynach winiarni.

- Gdy robiono to wino w połowie XIX wieku, filoksera jeszcze nie dotarła do Jerez - mówi  Mauricio González Gordon, obecny prezes i członek rodziny właścicieli winiarni w piątym pokoleniu. - Jesteśmy zachwyceni, że możemy wypuścić ten klejnot, jako część naszej rzadkiej Kolekcji Win Skończonych (Vinosfinitos).

Podaje, że na sprzedaż trafiło tylko 78 butelek.

- Pozostałe 20 będzie przechowywane w rodzinnym archiwum butelek Gonzálezów, El Aljibe. Wyjątkowość sherry León XIII wynika nie tylko z jego wieku, ale również z tego, że nie zostało wzmocnione, a jego naturalny poziom alkoholu wynosi 9%. Oznacza to, że - technicznie rzecz biorąc - nie może być uznana za sherry - dodaje Mauricio González Gordon.

Takie wino to gratka dla kolekcjonerów i inwestorów

Dwie butelki unikatowego wina zostały sprowadzone do Polski przez Dom Wina. Zamawiającym były kieleckie delikatesy Wehikuł Smaku. Koszt jednej butelki to blisko 17 tys. zł. 144-letnie wino to gratka dla kolekcjonerów i inwestorów, bo z powodzeniem można je dziedziczyć.

Paweł Gąsiorek, prezes Domu Wina, wyjaśnia, że tak starych, dostępnych w sprzedaży, i nadal smacznych win jak Leon XIII, jest na rynku  mało.

- Wiele winiarni ma swoje archiwa z winami sprzed kilkudziesięciu, czasem 200, 300 lat, ale przeważnie nie nadają się do picia no i nie są na sprzedaż.  Z winem od González Byass nie ma tego problemu, bowiem jest długowieczne.  Tę cechę zawdzięcza wysokiej zawartości cukru resztkowego,  bo to aż 656 g/l  i dobrej kwasowości. Degustacja bardzo starego wina to jak podróż w czasie, którą przeżywamy wszystkimi  zmysłami -  wzroku, węchu, smaku. Zazdroszczę temu, kto otworzy tę butelkę - mówi Paweł Gąsiorek.

Sherry to ich specjalność

Firma González Byass powstała w 1835 roku. Ta hiszpańska winiarnia, uznawana za jedną z najlepszych na świecie,  słynie z produkcji wybitnej sherry. To w ich portoflio znajduje się   Tio Pepe, najpopularniejsza marka tego wina na świecie. Tío Pepe eksportowana jest do 103 krajów. W Polsce wyłącznym dystrybutorem produktu  jest Dom Wina.

Dziś González Byass odpowiada za 15 procent całkowitej powierzchni upraw winorośli w ramach Denominación de Origen Jerez-Xérès-Sherry. Siedziba firmy znajduje się w Jerez, w Andaluzji (niedaleko Kadyksu). Oprócz takich marek jak Tío Pepe Fino, Noé, Apóstoles i Brandy Solera Gran Reserva Lepanto, w ofercie firmy jest też Vermouth La Copa, Chinchón Anís i alkohole super premium – Nomad Outland Whiskey, Druide Vodka oraz giny: The London Nº1 i Mom.

Nota degustacyjna

Leon XIII to słodkie wino, w ustach lekkie. Jest zaskakująco świeże i złożone. Wyczujemy w nim nuty suszonych fig, orzechów włoskich, melasy i kawy.
Zawartość alkoholu 9%
Zawartość cukru resztkowego 656g/l
Kwasowość 12,7 g/l
PH:3,25

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz