15 stycznia to Dzień Bajgla



www.horecatrends.pl - 15 stycznia 2021 12:48


15 stycznia świętujemy Dzień Bajgla. Bajgiel to pieczywo wypiekane od XVII wieku. Często bywa mylony z obwarzankiem.

Bajgiel to rodzaj drożdżowej bułki w kształcie pierścienia, o zwartym miąższu i miękkiej skórce. Swoją konsystencję zawdzięcza krótkiemu czasowi wyrastania ciasta oraz temu, że przed pieczeniem wkłada się go na kilka sekund do wrzącej wody. Bajgle posypane są czasem makiem, sezamem lub płatkami suszonej cebuli. Wytwarza się także słodkie odmiany, często z dodatkiem rodzynek i cynamonu.

{fb;https://www.facebook.com/3siostry.katowice/photos/3512332208833016}

Bajgiel został wymyślony w Europie Środkowej, prawdopodobnie w Krakowie, jak wskazuje dokument z 1610 wzmiankujący bajgle jako prezenty dawane kobietom po urodzeniu dziecka. 

{instagram;https://www.instagram.com/p/CE7OB4sjGFs/}

Inne, częste wyjaśnienie pochodzenia bajgla głosi, że przybył on do Polski jako prezent z Wiednia, na cześć zwycięstwa króla Jana Sobieskiego nad Turkami w 1683 - informuje Wikipedia.pl.

{fb;https://www.facebook.com/einsteinbros/photos/a.417210297416/10155286721087417}

Obecnie dwa miasta znane są z wyrobu bajgli: Nowy Jork i Montreal; w Nowym Jorku bajgle są tak popularne, że wypadki przy ich krojeniu są jedną z głównych przyczyn przyjęć na ostry dyżur.

{instagram;https://www.instagram.com/p/CKEGyy6I2Nn/}