16 października to Światowy Dzień Żywności



www.horecatrends.pl/ PAP - 16 października 2020 08:56


Światowy Dzień Żywności to święto zorganizowane przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w 1979 roku, upamiętniające powstanie tej organizacji w 1945 roku.

Ogromnym problemem nie jest niedożywienie w sensie fizycznym, tylko ekonomicznym. Jedzenie jest, ale ludzie nie mają pieniędzy, żeby je kupić – zwraca uwagę Polska Misja Medyczna (PMM) w Światowy Dzień Żywności.

{fb;https://www.facebook.com/bankizywnosci/photos/a.10151400167805464/10164466764025464}

Organizacja, powołując się m.in. na dane UNICEF, wskazuje, że w Afryce Subsaharyjskiej co czwarty mieszkaniec jest niedożywiony. Na całym kontynencie głoduje ok. 250 mln osób, czyli co piąty mieszkaniec. Jeszcze więcej niedożywionych mieszka w Azji - 381 mln.

Według raportu przygotowanego m.in. przez UNICEF, ONZ i WHO, na świecie głoduje 690 mln ludzi (dane z 2019 r.), a do końca 2020 r. z powodu COVID-19 liczba ta może wzrosnąć o ponad 130 mln.

"Głód ma wiele twarzy - głód z powodów ekonomicznych, z powodu braku edukacji, z powodu Covida" - podała Polska Misja Medyczna w informacji przesłanej PAP. Podkreślając, że przegrana walka z głodem dotyczy głównie Afryki Subsaharyjskiej, zwróciła uwagę, że ogromnym problemem nie jest niedożywienie w sensie fizycznym, tylko ekonomicznym - jedzenie jest, ale ludzie nie mają pieniędzy żeby je kupić.

{instagram;https://www.instagram.com/p/CGY-5NIIlD1/}

Marnotrawstwo żywności to biliony litrów straconej wody i ogromne ilości niepotrzebnie zużytej energii. Już jedna kanapka z serem, która zamiast do żołądka trafi na wysypisko, to 90 litrów zmarnowanej wody.