16 sierpnia świętujemy Międzynarodowy Dzień Zagrychy



www.horecatrends.pl - 16 sierpnia 2021 11:10


Zagrycha to niewielka przekąska podawana na zimno, najczęściej do alkoholu. To rodzaj przystawki. 16 sierpnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Zagrychy

Definicja mówi, że zagrycha to niewielka przekąska podawana do alkoholu

{instagram;https://www.instagram.com/p/CSoQex4obbk/}

Zagrycha - co to jest

Zakąska obok funkcji kulinarnej pełni także rolę kulturową, podobnie jak i sama wódka; zazwyczaj jest ona podkreśleniem i scementowaniem „więzi” wspólnie pijących. 

{instagram;https://www.instagram.com/p/CSn9FKQjbJc/}

Dzień zagrychy - najpopularniejsze zakąski

Najczęściej spotykane zakąski to ogórki kiszone i śledzie w oleju. Jest jednak również zwyczaj „zakąszania” trunków innych niż wódka, na przykład piwa suszoną rybą, bądź grzybami marynowanymi, lecz nie jest to „zakąska” sensu stricto, bowiem nie służy lepszemu przyjęciu alkoholu a jedynie spotęgowaniu pragnienia.

{instagram;https://www.instagram.com/p/CSEfBvECjXz/}

A jakie są Wasze ulubione zagrychy i zakąski?