Partnerzy portalu
16 stycznia to Dzień Pikantnych Potraw fot. unsplash.com / Canva

16 stycznia to Dzień Pikantnych Potraw

Ostre przyprawy i kulinarne dodatki np. takie jak pieprz, papryka ostra i łagodniejsza, chili, sos Tabasco czy curry sprawiają, że nawet najbanalniejsze potrawy zyskują na smaku i aromacie. Dziś Dzień Pikantnych Potraw, święto wyczekiwane przez amatorów wyraźnego smaku. Wszystkiego ostrego!!!

Autor: www.horecatrends.pl Data: 16 stycznia 2019 08:41

Jeśli nie ma się żadnych przeciwwskazań do ostrej diety, warto sięgać po pikantne dania jak najczęściej. 

Pikantne potrawy są bopodobno gate w witaminy, które pomagają zwalczać pasożyty układu pokarmowego, a także zwiększają wydzielanie soku żołądkowego.

W Polsce jedną ze zdrowszych oraz niezwykle aromatycznych przypraw jest czosnek. Zawarta w czosnku allicyna działa przeciwbakteryjnie. W wielu domach czosnek stosuje się jako naturalny antybiotyk, którego lecznicze działanie przynosi niezwykłe rezultaty. W skład tej przyprawy wchodzą również potas, żelazo, fosfor oraz witaminy z grupy B i C. Czosnek przeciwdziała miażdżycy oraz pomaga obniżyć poziom cholesterolu.

Kolejną ostrą przyprawą zawierającą ogromną dawkę witaminy C jest papryczka chili. Zawarta w papryczkach kapsaicyna odpowiedzialna za ostry smak przynosi również inne korzyści w postaci poprawy samopoczucia oraz uwalniania endorfin nazywanych potocznie hormonami szczęścia. Poza tym papryczka niweluje również ryzyko występowania chorób niewydolności serca, jak również cukrzycy, nadciśnienia, a nawet osteoporozy. Ostre papryczki chili pomagają w problemie z zapaleniem zatok. Dodając je do potraw wspomożemy również układ trawienny, przemianę materii oraz zadbamy tym samy o prawidłowa masę ciała. 

Według serwisu ryarproject.com najbardziej pikantne kuchnie świata to:

Kuchnia węgierska – spośród europejskich kuchni, dania węgierskie zasługują na uwagę głównie ze względu na ogromną popularność czerwonej papryki. W klasycznych potrawach kuchni węgierskiej używa się zarówno słodkiej, jak i ostrej papryki. Niezbędnym dodatkiem bywa też cebula i czosnek.

Kuchnia chińska – użycie pikantnych przypraw jest powszechne we wszystkich kuchniach azjatyckich. Potrawy chińskie zasługują na szczególną uwagę ze względu na przywiązanie do ostrych sosów słodko-kwaśnych.

Kuchnia japońska – podobno kto nie próbował wasabi ten nie wie, jak smakuje prawdziwie ostra kuchnia azjatycka. Zielona pasta o charakterystycznym, goryczkowym posmaku bywa dodatkiem do sushi i tradycyjnych potraw rybnych.

Kuchnia meksykańska – wysokie miejsce w czołówce najbardziej pikantnych kuchni świata zawdzięcza powszechności użycia papryczek chili. Pikantne dania kuchni meksykańskiej – burrito, tacos, quesadilla – podbiły serca smakoszy na całym świecie.

Kuchnia indyjska – a na koniec niekwestionowany zwycięzca spośród najbardziej pikantnych kuchni świata. Indie słyną z niezwykle bogatej różnorodności przypraw – słodkich, aromatycznych, ale i pikantnych. Do tych ostatnich zaliczymy m.in.: kurkumę, chili, curry, kardamon.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.