W niedzielę 17 lipca w Łowczówku (gm. Pleśna, pow. tarnowski) odbędzie się V edycja imprezy pn. „Pleśnieński Bachus". Głównym punktem „Pleśnieńskiego Bachusa" będzie stoisko winiarsko-kulinarne.
Na duże stoisko złoży się kilka mniejszych, na których będzie prezentowana oferta regionalnych winnic, jak i same winnice oraz ich produkty, stoisko sommelierskie, stoisko z lokalnymi serami czy stoisko kulinarne. Przewidziano smakowite i ciekawe pokazy. Sommelier podzieli się wiedzą na temat serwowania win, natomiast mistrzowie sztuki kulinarnej zdradzą przepisy na pyszne dania, które uczestnicy imprezy będą degustować.
– Uczestnikom wydarzenia zostaną zademonstrowane dawne sposoby i tradycje uprawy winorośli, winnic, które działały w Małopolsce zwłaszcza przy dworach lub pałacach. Chcemy też zwrócić uwagę na tradycje winiarskie w kontekście potencjału turystycznego lokalnych winnic – tłumaczą organizatorzy imprezy dofinansowanej przez Województwo Małopolskie w ramach projektu „Pleśnieński Bachus 2022 – przybliżenie dziedzictwa kulturowego i tradycji winiarskich Pogórza”.
Organizatorzy dodają, że na przestrzeni ostatnich lat można zaobserwować odradzającą się tradycję uprawy winorośli i produkcji wina. Tradycje winiarskie w regionie są bardzo stare, bo ponad tysiącletnie. Pogórze ma mocne argumenty, by stać się swoistym centrum winnym. Lokalni winiarze potrzebują jednak szerszej promocji, którą dają wydarzenia takie jak „Pleśnieński Bachus”.
„Pleśnieński Bachus” stanowi element marki enoTARNOWSKIE która w 2019 r. otrzymała od Polskiej Organizacji Turystycznej certyfikat na najlepszy produkt turystyczny, a w 2022 r. tytuł Polskiej Marki Turystycznej.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.