Pandemia zmobilizowała Polaków do gotowania w domach. W wyniku przymusowego zamknięcia wiele osób zaczęło przyrządzać potrawy własnoręcznie. 17 maja to Światowy Dzień Pieczenia - który ma na celu zachęcenie do domowych wypieków.
Pieczenie to proces obróbki termicznej polegający na ogrzewaniu potrawy w piecu lub piekarniku w środowisku nagrzanego powietrza. Temperatura pieczenia zawiera się w granicach od 160 do 250 °C. W zależności od typu potrawy pieczenie trwać może od kilkunastu minut, aż do 3-4 godzin.
Pieczenie własnoręcznie potraw w domu ma mnóstwo zalet.
Przede wszystkim to autor dania decyduje jakie ono będzie. Do tego ma on pełną świadomość składu swojego wypieku.
Poza tym pieczenie relaksuje i uspokaja. W dobie pędu i stresu to świetne i przyjemne zajęcie, które pomoże oderwać myśli od kłopotów.
Oczywiście nie możemy zapomnieć o oszczędności - własnoręczne wypieki są tańsze niż te gotowe kupowane a także o satysfakcji - gwarantowanej po udanym wypieku.
Święto to celebruje nie tylko pyszne ciasta i ciasteczka, ale również chleby czy pieczone mięsa.
A Wy pieczecie w domach? Czy wolicie sięgać po gotowe produkty?
A jaki jest Wasz ulubiony przepis?
I co najchętniej pieczecie? Słodkości czy raczej chleby lub pasztety?
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.