Partnerzy portalu
Dziś Międzynarodowy Dzień Sushi. Polacy je kochają 18 czerwca świętujemy Międzynarodowy Dzień Sushi/ fot. shutterstock

Dziś Międzynarodowy Dzień Sushi. Polacy je kochają

Polacy pokochali sushi na potęgę. Ta miłość trwa już ładnych parę lat i cały czas się rozwija. 18 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sushi - to odpowiedni moment na celebrację i konsumpcję.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 17 czerwca 2021 16:43

 Sushi to tradycyjna japońska potrawa składająca się z marynowanego ryżu połączonego z innymi składnikami, takimi jak marynowane ryby, surowe lub gotowane skorupiaki lub warzywa. Podobno pierwsza pisemna wzmianka o sushi pojawiła się w 718 roku.

Przez około 800 kolejnych lat sushi ulegało przemianom podobnie jak japońska kuchnia. Japończycy zaczęli jeść trzy posiłki dziennie, ryż był gotowany w wodzie, a nie na parze i wynaleziono ocet ryżowy. Czas fermentacji był stopniowo skracany, a ryż był także przeznaczony do spożycia - informuje goko.com.pl.

Za twórcę nigiri, które dało początek współczesnemu sushi, uważany jest japoński kucharz, Hanaya Yohei.

Sushi – obok ramenu – uważane jest za kultową potrawę Japończyków. Dziś na stałe weszło do menu restauracji na całym świecie.

Polacy pokochali sushi

Według danych Uber Eats z 2020 roku na przestrzeni ostatniego roku liczba zamówień posiłków kuchni japońskiej wzrosła o 135 proc, a w niektórych miastach nawet o 200 proc.

Według danych Uber Eats najchętniej sushi zamawiamy w piątki i weekendy w godzinach między 17 a 20. Co ciekawe, blisko 10 proc. wszystkich analizowanych dostaw przypada na porę lunchową. Najwierniejsi smakosze składają je już po 9, ale poranna grupa jest najmniej liczna. Średnio preferujemy 14 kawałków w zestawie i chętnie dzielimy się z bliskimi. Największe zamówienie złożone przez jednego użytkownika składało się aż 50 setów.

Polacy najchętniej wybierają maki, czyli tradycyjne rolki sushi owinięte nori oraz sashimi, surową, pokrojoną rybę, której smak zawdzięczamy specjalnemu sposobowi przyrządzania. Najbardziej doceniamy zestawy, w których znajdują się krewetki, łosoś, paluszki krabowe surimi, a także zestawy w tempurze, czyli panierowane i smażone w głębokim oleju.

Czy sushi to już danie narodowe Polaków?

- Myślę, że pozycja schabowego i pomidorowej nadal pozostaje silna – przecież, gdy wpadamy do rodzinnego domu na obiad, spodziewamy się zastać tam raczej tradycyjne potrawy. Nie zmienia to jednak faktu, że sushi się demokratyzuje, to znaczy przestało być daniem, które jemy wyłącznie od święta. Dzisiaj stać na nie niemal każdego. Nasza strategia rozwoju nie bez powodu skupia się na młlych i średniej wielkości miastach – od 20 do 200 tys. mieszkańców. Sushi bary cieszą się tam ogromnym powodzeniem, bo z reguły są atrakcyjną alternatywą na lokalnym, mocno ograniczonym rynku gastronomicznym - mówi Mariusz Olechno, współwłaściciel sieci KOKU Sushi.

Sushi okazało się dobrym produktem sprzedażowym na czas pandemii. Dawni bywalcy restauracji KOKU Sushi nawet w czasie kwarantanny nie zrezygnowali z drobnych kulinarnych przyjemności. Teraz zamawiają ulubione zestawy do domu. 

Sushi - ciekawostki

 Czy wiecie, że:

Różowy imbir nie istnieje

Jedyną naturalną barwą imbiru jest biel. Różowy kolor jest efektem marynowania produktu. Co ciekawe, nie stanowi dodatku do sushi w tradycyjnym znaczeniu. Spożywa się go pomiędzy kęsami, a jego zadaniem jest oczyszczenie kubków smakowych.

Sushi można jeść rękami

W Japonii ten zwyczaj jest popularniejszy niż jedzenie pałeczkami. W Europie taki sposób jedzenia sushi praktykowany jest w restauracjach, które przestrzegają rygorystycznych zasad, wywodzących się z Kraju Kwitnącej Wiśni. Coraz częściej do jedzenia palcami zachęcają sami szefowie kuchni.

Sushi na jeden kęs

Sushi masterzy przygotowują każdą z porcji tak, by jej wielkość była idealna na jeden kęs. Jeżeli jednak uznamy, że porcja jest za duża, można zjeść ją za pomocą kilku kęsów. Ważne, bo przytrzymywać sushi za pomocą pałeczek w powietrzu. Odkładanie nadgryzionego już kawałka sushi na talerz nie jest dozwolone.

Sushi wariacje 

Na przestrzeni lat pojawiło się mnóstwo różnych wariacji na temat sushi, w tym również takich z polskimi akcentami... np. sushi z kaszy, śledzi czy pieczonych buraków. 

 

Coraz popularniejsze staje się również wege sushi.


 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.