18 maja startuje Festiwal Food Design – Sztuka Gotowania z Grzegorzem Łapanowskim



Horecatrends.pl - 14 maja 2019 10:50


Od 18 maja w Galerii Mokotów przez cały tydzień będzie odbywać się „Food Design – Sztuka Gotowania”. Gościem festiwalu będzie Grzegorz Łapanowski!

Przez cały czas trwania festiwalu Food Design – Sztuka Gotowania w Galerii Mokotów, od 18 do 24 maja, każdego dnia na uczestników czekać będą liczne atrakcje, w tym warsztaty, pokazy i konkursy z nagrodami, które odwiedzający znajdą w trzech strefach tematycznych:

• Zero Waste

W Galerii Mokotów w strefie Zero Waste będzie można dowiedzieć się, jak w kreatywny, ale przede wszystkim prosty sposób ograniczyć produkcję odpadów. Przez cały tydzień będą odbywały się warsztaty poświęcone m.in. zmniejszeniu marnowania żywności, a podczas zajęć kreatywnych będzie można samemu stworzyć opakowania wielokrotnego użytku!

• Good Food

Good Food to strefa, w której goście znajdą to, co wszyscy lubią najbardziej – czyli pyszne jedzenie. Podczas warsztatów kulinarnych edukatorzy fundacji Szkoła na Widelcu w kreatywny sposób zaprezentują gościom przepisy na świeże i przyjazne środowisku dania, zgodnie z tematem przewodnim – każdego dnia będzie można spróbować przygotować jeden produkt na różne sposoby!

• Food Design

W strefie Food Design będzie można znaleźć masę inspiracji na to, jak serwować i prezentować potrawy. Tutaj też będzie można wziąć udział w wystawie zdjęć z książki „Wzór na smak” Grzegorza Łapanowskiego oraz w warsztatach fotografii kulinarnej.

Warsztaty dla dzieci i dorosłych

Przez cały tydzień na wszystkich uczestników czekać będą warsztaty edukacyjno-kulinarne przygotowane przez Szkołę na Widelcu. Zajęcia będą odbywały się w strefie Grand Kitchen na Poziomie 2 centrum. Udział w nich jest bezpłatny – wystarczy założyć bezpłatną Kartę Stałego Klienta Galerii Mokotów oraz zarejestrować się na dedykowanej stronie wydarzenia.

Przez cały weekend 18 i 19 maja, w godzinach 12:00-18:00, w czterech turach co półtorej godziny, będą odbywały się warsztaty dla dzieci i opiekunów. Wspólna nauka gotowania pod okiem edukatorów Szkoły na Widelcu to świetna okazja nie tylko, by rozwinąć swoje umiejętności kulinarne, ale również by świetnie spędzić razem czas. W warsztatach w tej formule – w drużynach dziecko i dorosły – będzie można wziąć udział również w tygodniu. Od 20 do 24 maja każdego dnia zajęcia będą rozpoczynały się o godzinie 17:30.

Od poniedziałku do piątku odbywać się będą również warsztaty dla dorosłych. W zajęciach kulinarnych będzie można wziąć udział codziennie od godziny 19:00.

Podczas festiwalu Food Design – Sztuka Gotowania przygotowano również atrakcje dla szkół! Całe klasy zapraszamy na dedykowane warsztaty, codziennie w godz. 10:00-14:00 od 20 do 24 maja. Zgłoszenia należy kierować na adres info@szkolanawidelcu.pl z dopiskiem „ZGŁASZAM SZKOŁĘ”.

Oprócz warsztatów kulinarnych przygotowanych przez Szkołę na Widelcu podczas festiwalu Food Design – Sztuka Gotowania będzie można wziąć udział również w zajęciach kreatywnych, plastycznych czy poświęconych sztuce dekorowania stołu. Oprócz tego dla wszystkich gości przygotowano pokazy, które poprowadzą eksperci z salonów w Galerii Mokotów.

W sobotę, 18 maja, na scenie głównej odbędą się prezentacje m.in. przygotowywania sushi z Tokyo Sushi, pokaz baristów przygotowany przez Etno Cafe, a najnowsze trendy w dekoracji stołu przedstawi Duka. Specjalną niespodziankę przygotowało również Pszczelarium, na co dzień opiekujące się pasieką na dachu Galerii Mokotów.

Gościem wydarzenia będzie również Grzegorz Łapanowski, twórca Szkoły na Widelcu i ambasador strefy Grand Kitchen. Kucharz zaprezentuje najnowsze trendy kulinarne i innowacyjne metody gotowania oraz sztukę przygotowywania atrakcyjnych dań podczas dwóch pokazów kulinarnych 18 i 19 maja.