19 kwietnia to Dzień Czosnku



www.horecatrends.pl - 19 kwietnia 2021 10:21


Czosnek uprawiany jest od 5 tysięcy lat.  Czosnek to lider w świecie leczniczych roślin i naturalny antybiotyk, który zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi i hamuje rozwój bakterii.

Czosnek jest naturalnym antybiotykiem dzięki swojemu specyficznemu zapachowi wywoływanemu przez bakteriobójczy związek - allicynę. 

{fb;https://www.facebook.com/kiszonkisznajderow/photos/a.2297148260343674/4059672204091262}

Najwięcej właściwości prozdrowotnych czosnku występuje w jego surowej formie pokrojonej na kawałeczki lub przeciśniętej przez praskę. 

{instagram;https://www.instagram.com/p/CN1lqYroo2f/}

Dzięki dużej ilości witaminy C zwiększa odporność naszego organizmu. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym ma działanie antynowotworowe, obniża procesy starzenia się organizmu.

{instagram;https://www.instagram.com/p/B_LBUBXpMbt/}

W jednym niewielkim ząbku czosnku kryje się niemal cała apteka – związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel).

{fb;https://www.facebook.com/CentrumMedyczneCMP/photos/a.693711624001649/4013053752067403}