1 lutego - Światowy Dzień Gumy do Żucia



www.horecatrends.pl/ www.portalspozywczy.pl - 01 lutego 2021 15:23


Guma do żucia po raz pierwszy w sprzedaży pojawiła się w 1928 r., miała różowy kolor gdyż tylko taki barwnik był wtedy dostępny. Guma do żucia odświeża oddech, oczyszcza zęby, uspokaja. 1 lutego jest jej dzień!

Z danych Nielsena wynika, że rocznie w polskich sklepach sprzedaje się 226 milionów opakowań gumy, czyli średnio 620 tysięcy opakowań dziennie. Z szacunków Mars Wrigley wynika zaś, że w ubiegłym roku Polacy skonsumowali niemal 3 miliardy drażetek i listków gum z portfolio firmy.

Eksperci na całym świecie podkreślają, że żucie bezcukrowej gumy po jedzeniu i picu pomaga dbać o zdrowie zębów i zapobiegać próchnicy.

{instagram;https://www.instagram.com/p/B-9LDSNpcRz/}

Lekarze na temat gumy do żucia wypowiadają się niejednoznacznie. Według ortodontów żucie gumy prowadzi do przerostu mięśnia żwacza, odpowiadającego za poruszanie żuchwą. Ponadto długotrwałe i częste żucie gumy powoduje zwiększone wydzielanie soków żołądkowych, co z kolei może prowadzić do podrażnienia jelit.

{instagram;https://www.instagram.com/p/CKvcr31n-H1/}

Początki gumy do żucia sięgają już lat pięćdziesiątych XIX wieku, jednak prawdziwą popularność zyskała ona dwadzieścia lat później za sprawą Amerykanina, Thomasa Adamsa. Pierwsze gumy do żucia wyglądały jak brązowe bryły żywicy. Dziś produkt ten jest sprzedawany w setkach wariantów: różnych kształtach, rozmiarach, smakach i kolorach. Według badań przeprowadzonych na zlecenie Mars Wrigley przez SW Research, prawie co czwarty ankietowany Polak kupuje dla siebie gumy do żucia. Co piąty badany zadeklarował, że kupuje bezcukrową gumę kilka razy w tygodniu, a 40%robi to kilka razy w miesiącu.