Guma do żucia ma wiele wartościowych właściwości – odświeża oddech, oczyszcza zęby, uspokaja. A 1 lutego świętujemy jej dzień.
Lekarze na temat gumy do żucia wypowiadają się niejednoznacznie. Według ortodontów żucie gumy prowadzi do przerostu mięśnia żwacza, odpowiadającego za poruszanie żuchwą. Ponadto długotrwałe i częste żucie gumy powoduje zwiększone wydzielanie soków żołądkowych, co z kolei może prowadzić do podrażnienia jelit. Z drugiej zaś strony żucie pomaga w lekkim stopniu chronić zęby przed próchnicą i neutralizuje nieprzyjemny zapach z ust. Poza tym pomaga usuwać resztki jedzenia z jamy ustnej.
Według Wikipedii guma do żucia to rodzaj słodyczy przeznaczony do żucia, a nie łykania. Wykonywana jest z masy gumowej, cukru pudru i syropu skrobiowego, substancji aromatycznych, smakowych i barwiących. W zależności od użytej gumy, dzieli się na zwykłą i balonową.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.