Według Raportu Food Trendów Pyszne.pl w Polsce jest już ponad milion wegetarian w wieku od 18 do 65 lat. Trend odchodzenia od diety mięsnej przybiera na sile, co widać zarówno w menu restauracji, jak i na półkach sklepowych. Przewidywania mówią o tym, że do roku 2040 tylko 40% globalnej populacji będzie jadło standardowe mięso.
Wegetarianizm jako światowy trend obejmuje wpływem coraz więcej społeczeństw, w których diecie tradycyjnie dominowało mięso. Coraz częściej podejmujemy świadomą decyzję o rezygnacji z produktów odzwierzęcych, podyktowaną względami ideologicznymi, zdrowotnymi czy ekologicznymi. Także na talerze Polaków coraz obficiej trafiają burgery w wersji wege, falafel, humus, a nawet wegańskie sushi. Według danych serwisu Pyszne.pl najpopularniejszymi daniami wegetariańskimi zamawianymi z dowozem są: pizza margherita, indyjskie paneer butter masala i roladki z bakłażana. Daje o sobie także znać nasze przywiązanie do dań kuchni polskiej. Dużym powodzeniem cieszą się wegetariańskie wersje żurku, bigosu, pierogów, gołąbków, a nawet schabowego.
Polska na czele wegerewolucji?
Trzecie miejsce dla Warszawy w światowym rankingu miast przyjaznych weganom, opublikowanym przez Happycow.com, było w 2017 roku sporym zaskoczeniem. Stolica Polski znalazła się wówczas w zestawieniu tuż za Berlinem i Los Angeles, wyprzedzając takie zróżnicowane etnicznie metropolie jak Nowy Jork czy Londyn. Z dzisiejszej perspektywy dziwi to już zdecydowanie mniej. Trend wege stał się częścią naszego codziennego życia i przyzwyczailiśmy się do obecności w pierwszej dziesiątce rankingu, w ostatniej edycji plasując się na siódmym miejscu.
Serwis Pyszne.pl uczynił wegetarianizm jednym z głównych tematów swojego tegorocznego Raportu Food Trendów. Wynika z niego, że diety wegetariańskiej przestrzega ponad milion Polaków w przedziale wiekowym 18-65, a jej wypróbowanie w przyszłości rozważają kolejne 2 miliony. Wiele osób zdecydowało się na zmianę przyzwyczajeń stosunkowo niedawno - 50% wegetarian stosuje tę dietę krócej niż rok. Nie brak jednak także długodystansowców, którzy funkcjonują bez mięsa od 10 lat i dłużej. Weganizm wprowadziło do swojego życia ponad 250 tysięcy osób, a w przyszłości chciałoby go spróbować ponad milion z nas. Ale nie tylko wegetarianie i weganie odpowiadają za zwiększone zainteresowanie falafelem. Coraz więcej Polaków zostaje fleksitarianami, świadomie ograniczając mięso w diecie, na przykład rezerwując je tylko na specjalne okazje towarzyskie.
Mięso – jeść czy nie?
Argumentów za wypróbowaniem diety wegetariańskiej jest wiele i względy ideologiczne odgrywają w społeczeństwie mniejszą rolę niż można by się spodziewać. Raport Food Trendów Pyszne.pl wskazuje, że skłania nas do tego przede wszystkim niezadowolenie z dostępnego w sklepach mięsa – co do jego jakości ma wątpliwości aż 54% respondentów. Niektórych do eksperymentów zachęca coraz lepsza dostępność zamienników mięsa (36%) i bogata oferta dla wegetarian w restauracjach (33%). Wegetarianizm postrzegany jest również jako sposób na schudnięcie – na taki efekt liczy 31% osób rozważających zmianę nawyków żywieniowych. Tylko 30% potencjalnych wegetarian motywują względy ideologiczne.
Pyszne.pl sprawdziło również, co powstrzymuje Polaków przed przejściem na dietę wegetariańską. 41% respondentów wskazało na silne przyzwyczajenia dietetyczne, a 51% wręcz nie wyobraża sobie zrezygnować z mięsa.
Niezależnie od tego, czy planujemy zmianę diety na dobre, Światowy Dzień Wegetarianizmu jest znakomitą okazją, by poeksperymentować z szalenie ciekawą, nowoczesną kuchnią roślinną.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.