Partner portalu
20 października - Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni 20 października szefowie kuchni obchodzą swoje święto/ fot. shutterstock

20 października - Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni

Podobno szefem kuchni się jest a nie tylko się nim bywa. A życie takiego "chefa" zaczyna i kończy się właśnie w kuchni... 20 października to Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni, więc mamy dobrą okazję nie tylko do przekazania im życzeń, ale i do wspomnień!

Autor: MB; www.horecatrends.pl Data: 20 października 2020 08:29

Inicjatorem Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni był Bill Gallagher. Przyświecał mu szczytny cel: to nie tylko szerzenie wiedzy o zawodzie Szefa Kuchni, ale i dzielenie się posiłkiem z potrzebującymi - informuje serwis kalbi.pl.

Dzisiaj, z okazji Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni przypominamy najciekawsze fragmenty naszych rozmów z inspirującymi Chefami!

Adam Chrząstowski, szef kuchni i konsultant kulinarny wyznał na łamach horecatrends.pl, że jego zdaniem szef kuchni jest tak dobry, jak jego zespół.

Jego misją jako szefa kuchni jest dostarczanie radości gościom - uważa, że to jego pasja, a nie zawód!

- Jako szef kuchni myślę o tym co robię 24 godziny na dobę, łącznie ze snami - dodaje.

Co powinni wiedzieć młodzi ludzie, którzy przygotowują się do zawodu? Z minusów Adam Chrząstowski wymienia stres, pracę pod presją czasu, niewygody związane z życiem towarzyskim czy rodzinnym i dużo ciężkiej fizycznej pracy, łącznie z pracą w wysokich temperaturach i ryzykiem ran. 

- Plusem jest to, że jest to zawód, który szybko daje satysfakcję z tego co robimy. Feedbeck od gości jest natychmiastowy - dodaje.

Czytaj również: Adam Chrząstowski: szef kuchni jest tak dobry, jak jego zespół (wideo)

Aleksander Baron, szef kuchni i założyciel Baron The Family.

- Szefem kuchni się jest i nie da się od tego uciec. To tak samo jak być żołnierzem, policjantem czy złodziejem. To jest praca 24 godziny na dobę. Nie jest to łatwe zajęcie. Dużo wymaga, dużo zabiera, trudno się żyje z szefowymi czy szefami kuchni...bo nasze życie zawsze zaczyna i kończy się właśnie w kuchni - zapewniał w rozmowie z horecatrends.pl Aleksander Baron.

Czytaj również:

Aleksander Baron: Życie szefa kuchni zaczyna się i kończy właśnie w kuchni (wideo)

 Podobnego zdania jest Anna Klajmon.

 - Zawód szefa kuchni wymaga 100 proc. poświęcenia. Dobry szef kuchni powinien być w restauracji praktycznie zawsze. Tym trzeba żyć. Szefm kuchni się jest, a nie się nim bywa. Kucharze zostali ostatnio wyciągnięci z kuchni. Na pewno duża w tym zasługa Gault&Millau, które postawiło na promowanie szefów kuchni a nie wyłącznie restauracji. Szefowie kuchni zaczęli się pokazywać, mówić o sobie, o swojej kuchni i gotowaniu - mówiła w rozmowie z serwisem www.horecatrends.pl Anna Klajmon. 

 

Drogie Szefowe i Szofowie Kuchni dziękujemy, że jesteście i malujecie nasz świat pysznymi i różnymi odcienami smaków.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.