20 stycznia - Dzień Bigosu w Polsce oraz amerykański National Cheese Lover’s Day



www.horecatrends.pl - 20 stycznia 2019 14:41


20 stycznia to dwie okazje do kulinarnego świętowania - Polacy obchodzą dziś Dzień Bigosu, natomiast w USA w tym dniu przypada National Cheese Lover’s Day.

Jeśli jest na stole bigos, to znak że jesteśmy wśród swoich, najprawdopodobniej na tradycyjnej polskiej imprezie. 20 stycznia nasza sztandarowa potrawa ma swoje święto.

„W kociołkach bigos grzano, w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną” pisze Adam Mickiewicz w narodowej epopei Pan Tadeusz. Od czasów wiersza minęło niemalże 200 lat, a my nadal uwielbiamy tę potrawę i nie wyobrażamy sobie nie tylko Świąt Bożego Narodzenia, ale innych uroczystości a nawet dni powszednich bez pachnącego kociołka z bigosem. Ponieważ jest to potrawa wieloskładnikowa i bardzo urozmaicona w każdym regionie przyrządza się ją według unikalnej receptury. Mimo to istota przepisu zostaje zawsze ta sama. Podstawą jest kapusta, kiełbasa oraz mięso, a o pozostałych składnikach decydują sami przyrządzający. Często dodawane są suszone grzyby, śliwki, świeży koper, koncentrat pomidorowy lub rodzynki. Potrawa może być też podlewana czerwonym winem. By smak bigosu był jeszcze bardziej wyrazisty warto połączyć długotrwałe gotowanie z chłodzeniem.

W USA 20 stycznia to natomiast Dzień Miłośników Sera (National Cheese Lover’s Day). 

Ser żółty jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy, bo z natury nie zawiera w sobie laktozy. Zawiera natomiast duże ilości ostatnio bardzo modnej witaminy K2, która m.in. odpowiada za prawidłową budowę kości i zmniejsza ryzyko zawałów. Na świecie do tej pory stworzono ponad 4 tysiące gatunków sera. Ta zawrotna liczba daje niezliczone możliwości zastosowania w kuchni.