Partner portalu
20 stycznia - Dzień Bigosu w Polsce oraz amerykański National Cheese Lover’s Day fot. unsplash.com / shutterstock.com / Canva

20 stycznia - Dzień Bigosu w Polsce oraz amerykański National Cheese Lover’s Day

20 stycznia to dwie okazje do kulinarnego świętowania - Polacy obchodzą dziś Dzień Bigosu, natomiast w USA w tym dniu przypada National Cheese Lover’s Day.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 20 stycznia 2019 14:44

Jeśli jest na stole bigos, to znak że jesteśmy wśród swoich, najprawdopodobniej na tradycyjnej polskiej imprezie. 20 stycznia nasza sztandarowa potrawa ma swoje święto.

„W kociołkach bigos grzano, w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną” pisze Adam Mickiewicz w narodowej epopei Pan Tadeusz. Od czasów wiersza minęło niemalże 200 lat, a my nadal uwielbiamy tę potrawę i nie wyobrażamy sobie nie tylko Świąt Bożego Narodzenia, ale innych uroczystości a nawet dni powszednich bez pachnącego kociołka z bigosem. Ponieważ jest to potrawa wieloskładnikowa i bardzo urozmaicona w każdym regionie przyrządza się ją według unikalnej receptury. Mimo to istota przepisu zostaje zawsze ta sama. Podstawą jest kapusta, kiełbasa oraz mięso, a o pozostałych składnikach decydują sami przyrządzający. Często dodawane są suszone grzyby, śliwki, świeży koper, koncentrat pomidorowy lub rodzynki. Potrawa może być też podlewana czerwonym winem. By smak bigosu był jeszcze bardziej wyrazisty warto połączyć długotrwałe gotowanie z chłodzeniem.

W USA 20 stycznia to natomiast Dzień Miłośników Sera (National Cheese Lover’s Day). 

Ser żółty jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy, bo z natury nie zawiera w sobie laktozy. Zawiera natomiast duże ilości ostatnio bardzo modnej witaminy K2, która m.in. odpowiada za prawidłową budowę kości i zmniejsza ryzyko zawałów. Na świecie do tej pory stworzono ponad 4 tysiące gatunków sera. Ta zawrotna liczba daje niezliczone możliwości zastosowania w kuchni.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.