20 stycznia to Dzień Bigosu w Polsce oraz amerykański National Cheese Lover’s Day



www.horecatrends.pl - 20 stycznia 2021 10:43


20 stycznia to dwie doskonałe okazje kulinarne do świętowania - Polacy obchodzą Dzień Bigosu, z kolei w USA w tym dniu przypada National Cheese Lover’s Day.



20 stycznia to wyjątkowy dzień dla smakoszy. 

Dla koneserów bigosu - Dzień Bigosu!

{instagram;https://www.instagram.com/p/CJYxIaIsHT7/}

Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża (niekiedy używa się tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki (lub wędzone), cebula i przyprawy.

{instagram;https://www.instagram.com/p/CKQiDb2BZUb/}

„W kociołkach bigos grzano, w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną” pisze Adam Mickiewicz w narodowej epopei Pan Tadeusz. Od czasów wiersza minęło niemalże 200 lat, a my nadal uwielbiamy tę potrawę i nie wyobrażamy sobie nie tylko Świąt Bożego Narodzenia, ale innych uroczystości a nawet dni powszednich bez pachnącego kociołka z bigosem. Ponieważ jest to potrawa wieloskładnikowa i bardzo urozmaicona w każdym regionie przyrządza się ją według unikalnej receptury. 

To jednak nie koniec kulinarnej uczty...

Tego samego dnia przypada Dzień Miłośników Sera czyli amerykański National Cheese Lover’s Day.

Legenda głosi, że ser został przypadkowo wynaleziony przez pewnego Araba, który konno przemierzał pustynię, mając w bukłakach duży zapas mleka. Kiedy zatrzymał się, aby ugasić pragnienie, ze zdziwieniem stwierdził, że mleko zmieniło się w mętną ciecz. Spragniony mężczyzna nie miał wyboru - musiał spróbować dziwnej mieszanki. Zaskoczony odkrył, że jej płynna cześć nadaje się do picia, a reszta mleka nadaje się na sycący posiłek. Trudno stwierdzić, ile prawdy jest w tej opowieści, ale jedno jest pewne - dziś sery to jeden z podstawowych składników wielu potraw - informuje m.smaker.pl.

{instagram;https://www.instagram.com/p/CKNGTlDMIjF/}

Ser żółty jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy, bo z natury nie zawiera w sobie laktozy. Zawiera natomiast duże ilości ostatnio bardzo modnej witaminy K2, która m.in. odpowiada za prawidłową budowę kości i zmniejsza ryzyko zawałów. Na świecie do tej pory stworzono ponad 4 tysiące gatunków sera. Ta zawrotna liczba daje niezliczone możliwości zastosowania w kuchni.

{instagram;https://www.instagram.com/p/B7WjtC_pNdq/}